Élen járnak a svéd vállalatok a magyar nők foglalkoztatásában

forrás: Prím Online, 2016. december 5. 12:55

Saját hazájuk gazdaságára a svéd nőknek van a legnagyobb befolyása, őket közvetlenül követik a magyarok, megelőzve például a norvég és osztrák nőket – derül ki egy idei felméréséből. 

A svéd vállalatok Magyarországon is az otthoni mintát követve építik és gondozzák munkatársaik karrierjét. Tapasztalataikat és már bevált gyakorlataikat vitatták meg a Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint vezető svéd vállalatok által szervezett Innovative Women Workshop-on. 

 

A Bisnode nemzetközi cégminősítő által készített kutatásból az is kiderül, hogy minél nagyobb vállalatot vizsgálunk, annál kevesebb nőt látunk a vezetők között. Épp ezért több Magyarországon működő svéd vállalat dolgozott ki átfogó foglalkoztatási programot. A női foglalkoztatás kiemelt fontossággal bír nemzetközi szinten is, hiszen az Európai Unió arra törekszik, hogy 2020-ig a tőzsdén jegyzett európai vállalatok vezetésében 40 százalékot kell elérnie a nők arányának.

 

 

„A kormány és a vállalatok közös célja, hogy megkönnyítsék a munkahelyi teendők és a családi élet összeegyeztetését, amely alapvető érdeke a munkaadóknak, hiszen kiegyensúlyozott munkaerővel jóval hatékonyabban lehet dolgozni; a munkavállalóknak, mivel családi életük és munkájuk harmonikusabbá, életük kiegyensúlyozottabbá válik; s közvetetten az egész társadalomnak - hiszen a gyarapodó családok és az értékteremtő munka a nemzet két legfontosabb erőforrása. A családbarát szemléletmód mellet fontos, hogy a vállalatok a nőkre teljes értékű munkavállalóként tekintsenek. Éppen ezért meg kívántuk teremteni a választás lehetőségét, hogy az édesanyák eldönthessék, minél hamarabb visszatérnek a munkaerőpiacra vagy pedig otthon maradnak gyermekükkel akár annak hároméves koráig.” – mondta Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, Nemzetközi és Európai Uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 

A fent említett kutatás 10 országot vizsgált az alapján, hogy az adott országban élő és céget vezető nők milyen befolyással vannak hazájuk gazdaságára. A cég által létrehozott index alapján átlag felett sorban Svédország, Magyarország, Ausztria, Lengyelország és Szerbia teljesített. Átlag alatt rangsorolta Norvégiát, Belgiumot, Horvátországot, Csehországot és Szlovéniát. 

 

Őexc. Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete a sajtótájékoztatón egy ismert svéd mondást említett: “kvinnor kan”, melyet magyarra úgy fordíthatunk, hogy “a nők meg tudják csinálni”. „Meg vagyok győződve arról, hogy nem lehet teljes értékű egy olyan társadalom, melynek működésében a nők nem vesznek részt száz százalékban.” – tette hozzá a Nagykövet Úr.

 

Jó példával járnak elől

Svédországban a legtöbb vállalat a nemek közötti esélykiegyenlítésre törekedve igyekszik a nőket nagyobb arányban foglalkoztatni a magasabb pozíciókban is.

 

„A sokszínűséget világszerte az innováció egyik elemének tekintik, amiben a nőknek is nagy szerepe van. Az Ericsson vállalása, hogy 2020-ra minden harmadik munkatársunk hölgy lesz a vállalat vezetői szintjein is. Számos kezdeményezésben veszünk részt, így például a Lányok Napjában, de szervezünk lányoknak szóló programozói táborokat és diáknapokat valamint speciálisan nőknek szóló workshopokkal, tréningekkel segítjük a nálunk foglalkoztatott hölgyeket, hogy teljes és sikeres karrier utat járjanak be. Ennek is köszönhetjük, hogy idén mi lettünk az egyik legjobb női munkahely Magyarországon.” – mondta Dibuz Sarolta, Főosztályvezető, K+F Központ Budapest, Ericsson Magyarország.

 

Egyre több hazai és nemzetközi fórumon foglalkoznak a nők helyzetével, várhatóan a jövőben a hölgyek szerepe tovább fog nőni a cégvezetésben. Ahhoz, hogy a vállalatok elinduljanak ezen az úton, olyan fontos kérdésekre kell megtalálni a választ, mint hogy hogyan tud a vállalat abból profitálni, hogy női vezetőt alkalmaz. A közép- és felső vezetői szinten alkalmazott nők munkában elért sikerei másoknak is példát mutathatnak, amivel így tovább bővíthető a hölgyek száma más pozíciókban is az adott cégben.

 

 

„A Sigma Technology Magyarország Kft. mérnöki szolgáltatásokat nyújt nemzetközi K+F vállalatok számára. IT középvállalatként azt gondolom, egyedülállóak vagyunk abban, hogy a felső vezetés kétharmada jelenleg is nőkből áll, és a tágabb értelemben vett menedzsmentpozíciók felét szintén nők töltik be a vállalatnál. Mindez nem valamiféle pozitív diszkrimináció következménye: csak a teljesítményt értékeljük és ismerjük el most is, és a jövőben is. Sosem törekedtünk „ideális” arányokra a nemek között, mégis sokatmondó, hogy a világ 11 országában jelen lévő Sigma csoportban így is 35% a női munkavállalók aránya”  – mondta Nagy György, a Sigma Technology Kft. Ügyvezető Igazgatója

 

Dr.Kaszás-Korén Andrea, az Autoliv Kft. HR vezetője szerint „a nők foglalkoztatását érintően a munkaerő-piacon ki nem használt tartalékról van szó. Hiszek abban, hogy a legjobb üzleti eredményeket kiegyensúlyozott munkavállalók tudják nyújtani hatékony munkavégzésük és lojalitásuk révén, amely alacsonyabb fluktuációt és a munkaadói márka javulását is eredményezi. A családbarát szemléletben élenjáró szervezeteknél a releváns intézkedések (el)ismertté teszik a vállalatot, a worklife balance kérdés kiemelten fontos, és a munkavállalók ezt kedvezően értékelik. Mindez a vezetők elkötelezett támogatása nélkül nem valósul meg.

 

Az Autoliv Kft-nél különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy a különböző vezetői pozíciók betöltése során a kompetencia-alapú, nemsemleges megközelítés érvényesüljön; és kiemelt figyelmet szentelünk arra, hogy a női dolgozóink teljes értékű anyák és munkavállalók is lehessenek, az ezt támogató intézkedéseink révén.” 

 

A program fő támogatói  az Ericsson, a  Sigma Technology és az Autolív. További partnerek a Skanska, az IKEA, a Logiscool, a Duelbox, valamint a NetCoGame JátékosLét Kutatóközpont Nonprofit Kft. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05