Fejlődő mesterséges intelligencia: a SUSE is segít

forrás: Prím Online, 2017. április 10. 08:20

A mesterséges intelligenciák evolúciója páratlan lehetőségeket rejt: hatékonyabban működő városokat építhetünk a segítségükkel, okosabban közlekedhetünk, hatásosabb gyógyszerekkel gyógyíthatjuk a betegeket, de még akár a sör is finomabb lehet a közreműködésükkel. 

A fejlődéshez a SUSE is hozzáteszi a maga részét a szuperszámítógépekre szabott megoldásán keresztül, amelyet számos különféle területen és iparágban használnak, az olajkitermeléstől kezdve az űrkutatásig.

 

Technológiai szingularitásnak nevezik azt az elképzelést, miszerint a jövőben a mesterséges intelligencia (AI) óriási mértékű előrelépést idézhet elő a technológiában, jelenleg elképzelhetetlennek és felfoghatatlannak tűnő hatásokat is okozva az emberi civilizációra nézve. A tudományos-fantasztikus könyvekben és filmekben vázolt forgatókönyvekhez képest a legtöbb területen még csak próbálgatják, mire lehetnek képesek a gépek és a mesterséges intelligencia, de az eredmények máris ígéretesek. 

 

Emlékezetes pillanat volt, amikor 2011-ben az IBM szuperszámítógépe, Watson a „Jeopardy!" kvízműsorban legyőzte a korábbi bajnokokat. A sikerhez pedig a SUSE megoldása is hozzájárult. A gépek fejlődése azóta is töretlen: tavaly például a Google DeepMind által kifejlesztett AlphaGo győzött a világ egyik legjobb go-játékosa, I Szedol ellen.

 

Mindamellett, hogy vetélkedőkön bizonyítják, hogy az AI képes felvenni a versenyt az emberi aggyal, számos egyéb területen komoly eredményeket érnek el vele. Sikerrel alkalmaznak mesterséges intelligenciát például a gyógyszerkutatásban és betegellátásban, de használnak már ilyen jellegű megoldást biztosítási kalkulációknál és az utazási ajánlatok testre szabásánál is. Sőt, egy angol startup még a sörfőzéshez is beveti egy mesterséges intelligencia képességeit.

 

AI + HPC

A nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) erős katalizátor a nagy mennyiségű adat prediktív elemzésének fejlesztésében, ami szerves része a mesterséges intelligenciának, hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy a rendszerek pontosabb információt szerezzenek be, és gyorsan tudják megoldani a komplex problémákat. A szuperszámítógépek felhasználási köre rendkívül széles. A SUSE HPC megoldása például az olajiparban és az űrhajózásban is komoly szerepet játszik. A Total olajvállalat a Pangea szuperszámítógép segítségével térképezi fel az új olajlelőhelyeket, a NASA pedig különféle űrkutatási projektekre használja a SUSE Linux Enterprise Server rendszert futtató Pleiades szuperszámítógépet. Többek között űrruhákat és hiperszonikus repülőgépeket terveznek, illetve fejlesztenek vele, valamint űrjárművek landolását szimulálják a Holdon, a Marson és aszteroidákon.

 

 

Ha az AI-fejlesztéseket erős HPC operációs rendszereken és -infrastruktúrákon használják, a gépek gyorsabb ütemben válnak még intelligensebbé. Nagyobb sebességgel képesek felismerni a különböző mintákat és összefüggéseket, újra és újra tanulva az adatelemzésből, ezáltal egyre pontosabb előrejelzéseket adnak. Ez rengeteg különféle területen használható fel, legyen a cél akár egy okosabb város építése, egy intelligens autó működtetése vagy éppen személyre szabott gyógyszerek készítése.

 

A fejlesztésekből a SUSE is igyekszik kivenni a részét: szuperszámítógépekre szabott megoldása, a SUSE Linux Enterprise Server for High Performance Computing tovább szélesíti a lehetőségek tárházát. Alacsony költségek mellett tesz lehetővé többek között komoly skálázhatóságot és valós idejű reakcióidőt, ezáltal megfelelő alapokat biztosít a fejlődéshez és a mesterséges intelligenciák lehetőségeinek feltérképezéséhez.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50