Hazai mobilpiaci trendek

forrás: Prím Online, 2019. március 3. 12:22

A magyar okostelefon piacot 2018-ban is a Samsung uralta, és a közép-európai trendekkel szemben a dél-koreai gyártót a Huawei kevésbé szorongatta meg itthon.

“A Samsung a közép-európai országok közül idehaza volt a legeredményesebb,” - mondja Tóth László, az IDC Hungary kutatásvezetője. “A legtöbb szomszédos országban alacsonyabb a cég részesedése és a Huawei jobban a nyakában liheg. Magyarországon azonban a Samsung márkanév sokak számára az okostelefon szinonimája maradt.”  

 

Az okostelefonok Magyarországon éves szinten 20.2%-kal növekedtek értékben és a piacuk elérte a nettó 832 millió dollárt. Mennyiségben a piac 4%-kal lett magasabb 2017-hez képest, ami 2.7 millió értékestett készüléket jelentett, miközben az átlagos készülék érték 15%-kal nőtt, 312 dollárra. Ez a trend a közép-európai régió összes piacán látható, a vásárlók mindenhol az egyre nagyobb kijelzőméretű és magasabb specifikációjú készülékeket keresik.

 

„A magyar vásárlók továbbra is kedvelik a Samsung készülékeket”, - folytatja Tóth. „Óriási mennyiségű modell és márka érhető el a piacon, de a Samsung J szériája vezette a mennyiségi eladásokat 2018-ban.” 

 

„A Huawei Globálisan a Samsung legfőbb kihívójává nőtt és habár a régiós átlag alatt, de idehaza is jól teljesített. Ezzel együtt a Samsung piaci pozíciója némileg erősödni tudott és részesedése megközelítette az 50%-ot, ami egy igen figyelemreméltó teljesítmény.”

 

„Az átlagárak növekedéséből az Applenek nem sikerült profitálnia. Magyarországon az Apple készülékek a bérekhez és a megélhetési költségekhez képest továbbra is igen drágák, a márka részesedése pedig kisebb csökkenéssel 9% alá került 2018.-ban. „ 

 

„A piac egyre koncentráltabb lesz,” - mondta Tóth. “A Samsung és a Huawei az Androidos készülékek több, mint ¾-t adják, ami 10%-os növekedés egy év alatt.  Mivel a készülékek jellemzően szolgáltatón keresztül kerülnek értékesítésre Magyarországon, ezért a jelentős márkák száma mindig is aránylag kicsi volt. Jelenleg ez az amúgy is kevés szereplő morzsolódik tovább, ahogy olyan gyártók, mint a HTC vagy a Sony szerepe tovább csökken.”

 

„A leginkább várt hivatalos márka megjelenés a piacon a Xiaomié volt, akinek 2018 nyarán nyílt meg az első boltja. Habár a cég eladásai globálisan őrült tempóban nőttek, köszönhetően a magas minőségű és versenyképes árazású eszközöknek, az azonnali hatása itthon nem volt igazán jelentős megfelelő operátori és kiskereskedelmi jelenlét hiányában” - tette hozzá Tóth.

 

A jelenlegi termékfejlesztések központjában az 5G és az összehajtható készülékek vannak, ezek azonban a többség számára elérhető áron 2020 elött biztos nem érkeznek. Éppen ezért 2019-re az IDC a piac csökkenésére és a helyettesítési ciklus megnyúlására számít. A negyedik mobilszolgáltató, Digi, közelgő megjelenése a piacon azonban a készülék kínálat terén is hozhat változást ebben az évben.

Kulcsszavak: okostelefon Huawei Samsung IDC

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59