A Fujitsu Digital Annealer kvantumképességekkel forradalmasítja a problémamegoldást

forrás: Prím Online, 2019. március 13. 09:06

A második generációs Fujitsu Digital Annealer segítségével a szervezetek gyorsan és megfizethető áron oldhatják meg a komplex kombinatorikai-optimalizációs problémákat – és érhetnek el áttörést olyan területeken, mint például a gyártási folyamatok ésszerűsítése, a forgalmi dugók csökkentése, vagy éppen a pénzügyi szolgáltatók befektetési portfóliójának összehangolása a folyamatosan változó kockázati környezettel. Az úttörő kvantumtechnológia1 által inspirált Fujitsu Digital Annealer az eddigi gyakorlatot gyökeresen átalakító, új megoldások kialakítását teszi lehetővé egyebek mellett a következő generációs mobilhálózatok fejlesztése, a gyógyszerkutatás és a molekuláris szimulációk terén.

„Szeretnénk mind nagyobb és összetettebb kihívások legyőzéséhez hozzásegíteni a társadalmat. Moore törvényének lassulásával kisebb ütemben nő a számítási teljesítmény, ez pedig a fejlődés lendületének elvesztésével fenyeget. Erre a problémára reagál a Fujitsu Digital Annealer, amely teljesen új szemléletet honosít meg a problémák megoldása terén. A hagyományos számítástechnikához képest az a fő különbség, hogy a Digital Annealer a lehetséges eredmények ezreit egyidőben és nem egymás után összehasonlítva oldja meg a komplex kombinatorikai problémákat” – mutatott rá dr. Réger József, a Fujitsu Közép-Európáért és EMEIA régióért felelős technológiai vezérigazgató-helyettese.

 

A páratlan számítási teljesítményt nyújtó Digital Annealer az ügyel preferenciájától függően a felhőben vagy helyben is telepíthető.2 Zökkenőmentesen beépül a standard adatközpont működési környezetébe. A normál kvantumszámítógépek sok energiát fogyasztanak, és mivel az abszolút nulla hőmérséklet közelében működnek, drága hűtési rendszereket igényelnek – a Digital Annealernél nincs szükség ilyen komplex infrastruktúrára.3

 

A Digital Annealer gyorsan megoldja a komplex kombinatorikai problémákat 

Egyedülálló párhuzamos adatfeldolgozási képességei révén a Fujitsu Digital Annealer azonnal megtalálja a rendkívül komplex, korábban kezelhetetlen adatváltozatok optimális kombinációját. Ha például 100 dologból szeretnénk kiválasztani azt a leghasznosabb 40 elemű kombinációt, amit érdemes magunkkal vinni egy hátizsákban a túrára, a világegyetemben található csillagok számának egymilliószorosánál is több lehetőséget kell értékelnünk4. A Digital Annealerrel ez a probléma kevesebb mint egy másodperc alatt megoldható. 

 

Még ez a komplex kombinatorikai probléma sem érzékelteti azonban tökéletesen, mennyire komplex üzleti kihívások megoldására alkalmas a Digital Annelaer. A lehetőségek messze meghaladják a hagyományos számítástechnika határait. Az üzleti alkalmazásra példa lehet egy bank, ahol a bankjegykiadó automaták készpénzszállításait szeretnék feltöltési összeg szerint ütemezni. A Fujitsu Digital Annealer megoldása azonnal ki tudja számítani, hogy egy adott sofőrnek mely ATM-eket kell felkeresnie, milyen optimális útvonalon, és pontosan mennyi készpénzt kell töltenie az egyes automatákba. 

 

 

A Digital Annealer közel valós időben kezeli az üzleti kihívásokat 

A Fujitsu Digital Annealere máris óriási előnyökhöz juttatja az ügyfeleket több iparágban. A pénzügyi szolgáltatások piacán a NatWest bank ezzel a technológiával optimalizálja likvid eszközeinek összetételét. A Digital Annealerrel a bank a hagyományos rendszereknél jóval gyorsabban és sokkal pontosabban végezhet komplex számításokat5. Ennek köszönhetően a NatWest több új, nyereséges befektetési lehetőséget is azonosított, maximális hatósági kockázati megfelelés mellett úgy, hogy közben az emberi hiba előfordulásának kockázatát is minimumra szorította. 

 

A Fujitsu több globális gépkocsigyártóval közösen teszteli a Digital Annealert például a gyártóüzemekben végzett munka ütemezése, az intelligens mobilszolgáltatások továbbfejlesztése és a vezetés közben keltett zaj csökkentését elősegítő formatervi finomítások terén. Saját raktározási folyamatainak nemrég végrehajtott átszervezésre során maga a Fujitsu is a Digital Annealer segítségével optimalizálta a raktáron belüli mozgási útvonalakat és az áruk elhelyezését. Ily módon 45%-kal csökkent a termékek kiszedéséhez megtett távolság, ami jelentős idő- és költségmegtakarítást jelent a vállalat számára. 

 

„A Digital Annealer második generációjával egyre komplexebb ‘mi lenne, ha?’ típusú kérdéseket tudunk megválaszolni, még több változóval és még pontosabban. Így olyan problémák megoldására válunk képessé, amelyekkel a hagyományos számítógépek nem boldogulnak a lehetséges kombinációk számának exponenciális növekedése miatt. A valódi kvantumszámítástechnika kereskedelmi szempontból még messze nem életképes a magas költségekből és a kriogén hűtési igényből eredően. Ezzel szemben a Digital Annealer már ma is értékes gyakorlati előnyöket kínál minden iparág szereplőinek – bárhol és bárhogy is szeretnék újraírni a szabályokat, forradalmasítani, ésszerűsíteni a működést, vagy egyszerűen csak optimalizálni az üzleti folyamatokat” – mutatott rá dr. Réger József, a Fujitsu technológiai vezérigazgató-helyettese. 

 

„Proof-of-concept” szolgáltatások az azonnali induláshoz 

A Fujitsu „co-creation” szolgáltatásaival az ügyfelek azonnal munkába állíthatják a Digital Annealert. A vállalat szakértelmére és támogatására támaszkodva olyan kihívásokat azonosíthatnak és győzhetnek le, amelyeknél korábban lehetetlennek vagy gyakorlati szempontból kivitelezhetetlennek tűnt a megoldás. A Fujitsu a Digital Annealer éles környezetekbe való integrálását is segíti. 

 

Ár és piaci bevezetés

A Digital Annealer szolgáltatásként (as-a-service konstrukcióban), előfizetéses alapon vehető igénybe. A csomag műszaki és tanácsadási szolgáltatásokat, támogatást és opcionális kiegészítő konzultációt is tartalmaz a megoldásfejlesztéshez. Felhőben és helyben is telepíthető. A Fujitus második generációs Digital Annealere már elérhető az ügyfeleknek a koncepció tesztelése céljából. Általános piaci bevezetése 2019 áprilisában várható.

 

A Digital Annealer a hannoveri vásáron 

A 2019-es Hannoveri Vásár (Hannover Messe, HMI) látogatói működés közben tekinthetik meg a Digital Annealert a 7-es csarnok E16-os Fujitsu standján. A demók azt mutatják be, hogyan optimalizálhatók a gyártási folyamatok a Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált Digitális Annealer megoldásával. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38