A Deutsche Bahn az ABB vontatási technológiáját választotta

forrás: Prím Online, 2021. november 15. 09:58

Az ABB jelentős megrendelést kapott Németország állami vasúttársaságától, a Deutsche Bahn-tól. A megrendelés a Deutsche Bahn (DB) zászlóshajójának számító, az InterCity Express (ICE 1) motorvonat-családhoz tartozó, nagysebeségű vonatszerelvények korszerűsítésre szól. 

A megbízás egy felújítási program részét képezi, amely során a DB 76 nagysebességű motorvonatmozdonyát az ABB kiváló energiahatékonyságú, IGBT-technológiát (Insulated Gate Bipolar Transistor/szigetelt kapus bipoláris tranzisztor) alkalmazó vontatási konvertereivel korszerűsítik. A meglévő, a 90-es évek színvonalát képviselő teljesítményelektronikának a legmodernebb vonatási technológiára történő lecserélése elősegíti az ICE 1 flotta élettartamának jelentős meghosszabbítását, és biztosítja, hogy a korszerűsített járművek még legalább egy évtizedig üzemképesek maradjanak. A felek a megbízás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. A rendelés a harmadik negyedévben érkezett.  

 

A vontató berendezés a felsővezetékről érkező villamosenergiát a vontatómotorok meghajtására alkalmas feszültségű és frekvenciájú árammá alakítja. A kiválasztott vontatási átalakítók az ABB háromszintű, nagyteljesítményű elektronikai platformjára épülnek, aminek köszönhetően minimálisra csökkennek az energiaveszteségek, csökken a meglévő villanymotorok mechanikai igénybevétele, és csökken a zajszint is.   

 

 

Az IGBT-technológiára történő korszerűsítés hatékony, gazdaságos megoldást kínál, amely a megbízhatóság, az energiahatékonyság, valamint a karbantartás egyszerűsége tekintetében a vontatási rendszert a modern vonatok hasonló rendszerének szintjére emeli. A korszerűsítés nyomán a várt energiamegtakarítás mértéke legalább 8% lesz, ami 5 000 háztartás éves villamosenergia-fogyasztásának felel meg. 

 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy folytatjuk partneri együttműködésünket az ABB-vel, a testre szabott hajtási megoldások terén bizonyított szakértelemmel rendelkező, kompetens partnerünkkel,” – nyilatkozta Dr. Philipp Nagl, a Deutsche Bahn DB Fernverkehr divíziójának termelési igazgatója. „Az ABB vontatási átalakítóit 2010-ben már sikeresen telepítették 40, korszerűsített, a nagysebességű ICE-1 motorvonatcsaládhoz tartozó mozdonyba. A 2010-es korszerűsítés jelentős energia-megtakarításokat eredményezett, és a vártnál nagyobb mértékben csökkentette az üzemeltetési költségeket is. Az új, energiahatékony gördülőállomány beszerzésére, valamint új, karbantartási létesítmények építésre irányuló beruházásainkkal együtt, ez a projekt újabb mérföldkőnek számít a leginkább klímabarát közlekedési módban elért pozíciónk megerősítésében.”

 

„Az ICE motorvonatflotta adja a gerincét Németország nagysebeségű vasúti hálózatának, ezért különösen hálásak vagyunk a Deutsche Bahn technológiánkba fektetett töretlen bizalmáért,” – nyilatkozta Edgar Keller, az ABB Vontatás divíziójának vezetője. “Az igény és a kereslet a még hatékonyabb, a még környezetbarátabb és megbízhatóbb vasúti közlekedés iránt várhatóan nőni fog. A több évtizedes vasúti tapasztalattal és a legszélesebb vontatási portfólióval rendelkező ABB kiváló helyzetben van ahhoz, hogy termékeivel és megoldásaival a vasútüzemeltetők a legjobb hatékonyságot és a legnagyobb értéket hozzák ki a meglévő rendszerükből.”       

 

A DB nemrég megszerezte az üzemeltetési engedélyt a Német Szövetségi Vasúti Hatóságtól (Eisenbahn-Bundesamt), ami lehetővé teszi a konverterek korszerűsítését. A Hatóság két korszerűsített kísérleti mozdony intenzív tesztelése után adta ki az engedélyt, és ez a mérföldkő jelenti a projekt megkezdését. Az ABB-nek mind a forma, mind az illeszkedés és mind a működés terén kompatibilis vontatási átalakítójával végzett csere lehetővé teszi, hogy az átalakítás gyors ütemű legyen: nagyjából két hetet vesz igénybe két ICE 1 mozdony korszerűsítése, míg a teljes felújítási projekt kivitelezése várhatóan 2023 harmadik negyedévében zárul.

 

Az ABB piacvezetőként innovatív vontatási technológiákat szállít a közlekedési ágazat számára: hajtási, segédüzemi és akkumulátoros energiatárolási megoldások teljes körét kínálja új járművekhez és járműkorszerűsítésekhez. Az üzemeltetőknek számos előnyt kínálnak az egyedi igényekre szabott vontatási megoldások, amelyeket az optimális teljesítmény, az energiahatékonyság és a minimalizált üzemeltetési költség szempontjai szerint terveznek.    

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38