Radar a porszívón: első díjat nyert a Széchenyi István Egyetem innovációja a nemzetközi versenyen

forrás: Prím Online, 2022. október 17. 11:23

A legmodernebb radartechnológia innovatív felhasználása volt a feladat az Infineon Technologies nemzetközi versenyen, amelyen a győri Széchenyi István Egyetem csapata első helyet szerzett, megelőzve neves osztrák, indiai és magyar egyetemeket. A széchenyisek fejlesztésével a robotporszívó felismeri és nem zavarja a home office-ban dolgozókat, sőt akár emberi gesztusokból is „ért”.

Az Infineon Technologies félvezetőket gyártó világcég az idén második alkalommal hirdette meg digitális formában európai versenyét, amelynek fókuszában a radartechnológia változatos felhasználási lehetősége állt. A vállalat mindehhez a legmodernebb technikát biztosította a csapatoknak, hogy annak új felhasználási lehetőségét kutassák fel. Elsősorban olyan megoldásokat vártak, amelyek okosabbá, biztonságosabbá és zöldebbé teszik a világot. A Széchenyi István Egyetem számára kiemelt fontosságú téma a fenntarthatóság és az innováció. Az intézmény a győri kampuszon, valamint a ZalaZONE Tudományos és Innovációs Parkban dolgozó egyetemi munkatársakból, hallgatókból álló csapattal indult el a megmérettetésen.

 

Dr. Fodor Dénes, a Széchenyi-egyetem Teljesítményelektronika és Villamos Hajtások Tanszékének tanszékvezetője és Lennert József járműmérnök mesterszakos hallgató (Fotó: Májer Csaba József)

 

A verseny második, online fordulójába nyolc csapat jutott, amelyet a Széchenyi István Egyetem nyert meg, holtversenyben a linzi Johannes Kepler Egyetemmel. A győztesek többek között a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Ausztriából a Karintiai Alkalmazott Tudományok Egyeteme és a Bécsi Műszaki Egyetem, valamint Indiából a Netaji Subhash Műszaki Főiskolát előzték meg. A Széchenyi-egyetem együttese eredményével részvételi lehetőséget szerzett az Infineon villachi téli vagy nyári egyetemére.

 

„Fejlesztésünk lényege, hogy a robotporszívó a radar segítségével az ember jelenlétét is felismeri és elküldi a berendezést egy másik helyiségbe, hogy ott folytassa a munkát. Ez az újítás például a home office-ban dolgozók számára jelenthet komfortos felhasználási lehetőséget, hiszen az eszköz úgy takarítja a lakást, hogy közben nem zavar a munkánkban” – ismertette a győztes alkalmazás lényegét dr. Fodor Dénes, a Széchenyi-egyetem Teljesítményelektronika és Villamos Hajtások Tanszékének tanszékvezetője, a Járműipari Kutatóközpont e-Mobilitás Központjának tudományos vezetője. 

 

Hozzátette, létrehozott alkalmazásuk különlegessége, hogy a radar felismeri a gesztúrát, és ez alapján az előre definiált utasítássort el tudja végezni. „Leegyszerűsítve, ha a porszívó bejön a szobába, és mi teszünk egy hessegető mozdulatot, akkor a gép el fogja hagyni a helyiséget. Ehhez hasonló funkciót eddig csak kamerás rendszerek tudtak ellátni” – tette hozzá. A csapat mentoraként elmondta, a Széchenyi István Egyetem ZalaZONE-on létrejött tudományos és innovációs parkja jelentős kutatásokat végez az elektromobilitás és az autonóm járművek terén. „Ezért tartottam fontosnak, hogy a Győrben és Zalaegerszegen dolgozó kutatók, hallgatók egy csapatban kapjanak szerepet” – hangsúlyozta. Az autonóm porszívó átalakítását a ZalaZone-on végezték, amelyet távolról támogattak a győri kollégák.

 

A Széchenyi István Egyetem csapatának díjnyertes innovációja a radarral felturbózott” utonóm porszívó, amely egyszerű kézmozdulatokból is „ért”.

 

Dr. Fodor Dénes kiemelte: a verseny jelentősége, hogy egy valós ipari kihívásra kellett reflektálniuk a fiataloknak, akiknek ezáltal jelentősen bővült a gyakorlati tudásuk. Úgy fogalmazott, „célunk, hogy hallgatóink a piacon ténylegesen használható kutatás-fejlesztési ismeretekkel, nemzetközileg is keresett szaktudással rendelkezzenek. A most elért eredmény azt mutatja, hogy jó úton járunk.” 

 

„Olyan témát választottunk, amely tényleg gyakorlati haszonnal bír, hiszen a radarok efféle applikációjára még kevés a példa. A verseny során egy robotporszívót turbóztunk fel a rendelkezésünkre bocsátott radarral, ezzel lehetővé téve egyes szenzorok kiváltását, illetve új funkcionalitások létrehozását” – fogalmazott Lennert József járműmérnök mesterszakos hallgató, a Széchenyi-egyetem győztes együttesének „csapatkapitánya”.

 

Mint mondta, a verseny során egy nem várt nehézséggel is meg kellett birkózniuk, hiszen a radart tartalmazó csomag elkeveredett, és a tervezett szállításhoz képest jóval később, a háromnapos verseny második estéjén érkezett meg hozzájuk. „Emiatt a verseny első két napját az elmélet kidolgozásával és csomagvadászattal töltöttük, a tényleges megvalósításra mindössze egy napunk maradt. Végül a váratlan kihívásokat is sikerült leküzdenünk, ami talán még emlékezetesebbé tette számunkra a versenyt.” – emlékezett vissza a hallgató. 

 

A fiatal szakember szerint ennek révén bővültek műszaki ismereteik, és – mivel a verseny nyelve az angol volt – a nyelvtudásuk is pallérozódott. „Azonban a verseny fő hozadékának azt tekinteném, hogy mindannyian rájöttünk: sosem szabad feladni. A többi csapathoz viszonyítva leírhatatlan hátrányból indultunk, és még a verseny első napján sem tudhattuk, hogy annak vége előtt megérkezik-e hozzánk az eszköz. Szakmai tudásunkat, csapatszellemünket és kitartásunkat mégis siker koronázta” – zárta a hallgató.

 

A Széchenyi István Egyetem győztes csapatának tagjai: dr. Fodor Dénes (mentor), Lennert József (mesterszakos hallgató, győri csapatkapitány), Jagicza Márton (zalai csapatkapitány) Preszleg Richard, Józsa Dávid, Gergely Hunyadi, Elekes Ábel (megvalósítók). A verseny technikai támogatói: dr Háry András (ZalaZONE Ipari Park Zrt., igazgató), Pekk Letícia (projektmenedzser, ZalaZONE), dr. Szauter Ferenc (Széchenyi istván Egyetem Járműipari Kutatóközpont, központvezető)

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36