Az ABB megerősíti vezető szerepét a következő generációs MI-alapú mobil robotika területén

forrás: Prím Online, 2024. február 20. 16:07

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.

 

• A svájci start-up Sevensense vezető szerepet tölt be a mobil robotok sebessége, pontossága és autonómiája legmagasabb szintjét lehetővé tevő, mesterséges intelligencia alapú navigációban, amely az egyik leggyorsabban növekvő szegmens a robotikai piacon. 

• Az akvizíció alátámasztja az ABB befektetési stratégiáját, ami azokra az innovatív mesterséges intelligenciára épülő megoldásokra fókuszál, amelyek átalakítják az egyes iparágakat, köztük a logisztikát és a gyártást is. 

• Az ABB vezető szerepre tör a következő generációs AMR-ek terén azáltal, hogy a vezető hardver- és szoftverportfólióba integrálja a Visual SLAM technológiát. 

 

„Ez jelentős lépés az olyan munkahelyről alkotott elképzelésünk megvalósítása felé, ahol mesterséges intelligenciával támogatott robotok segítik az embereket a munkavégzésben, ezáltal kielégítve ügyfeleink nagyobb rugalmasság és intelligencia iránti igényét egy olyan munkaerőpiaci helyzetben, amit a szakképzett munkaerő hiánya jellemez" – mondta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője. „Minden egyes gépi látással és MI-val felszerelt mobil robot az épület egy-egy egyedi részét pásztázza; együttesen ezek a robotok kiegészítik egymás látását, hogy teljes térképet alkossanak, lehetővé téve az önálló munkavégzést a gyorsan változó környezetben.” 

 

 

A felvásárlásra azt követően kerül sor, hogy az ABB kisebbségi befektetést eszközölt a Sevensense-ben, miután az 2021-ben csatlakozott a vállalat innovációs ökoszisztémájához, abban az évben, amikor az ABB felvásárolta az ASTI Mobile Roboticsot. A felek a tranzakció pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. Az autóiparban és a logisztikai szektorban megvalósuló kísérleti ügyfélprojekteket követően az ABB integrálja a Sevensense technológiáját a vállalat AMR portfóliójába, amely a sebesség, a pontosság és a hasznos teherbírás eddig példa nélküli kombinációját kínálja.

 

 

A mobil robotok piacán 2026-ig 20 százalékos átlagos éves növekedési ütem várható, azaz a piaci forgalom 5,5 milliárd dollárról 9,5 milliárd dollárra nő, és az ABB mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látástechnológiája élen jár ebben a növekedésben.*   

 

 

A Sevensense innovatív navigációs technológiája ötvözi a mesterséges intelligenciát és a 3D-s látást, lehetővé téve az AMR-ek számára, hogy intelligens döntéseket hozzanak, megkülönböztetve a helyhez kötött és a mozgó objektumokat bármely dinamikus környezetben. A kézi irányítás után a Visual Simultaneous Localization and Mapping (Visual SLAM/ gépi látáson alapuló, egyidejű helymeghatározás és térképezés) technológiával ellátott mobil robotok olyan térképet hoznak létre, amelynek segítségével önállóan működnek, így az üzembe helyezési idő hetekről napokra csökken, és az AMR-ek képesek lesznek a munkát végző emberek között navigálni a rendkívül összetett, dinamikus környezetben is. A térképek folyamatosan frissülnek és megosztásra kerülnek a robotflottán belül, ami azonnali skálázhatóságot kínál a műveletek megszakítása nélkül, és nagyobb rugalmasságot más navigációs technológiákhoz képest.  

 

 

Ez az MI-alapú navigációs technológia már ma is átalakítja az autógyártást és a logisztikai ágazatot, és hozzáadott értéket teremt a gyorsabb és hatékonyabb műveletek révén. A Visual SLAM által támogatott ABB AMR-ek hatékonyságnövekedést eredményeznek az autóiparban a Ford számára az amerikai gyártóüzemekben, míg a Michelin az intralogisztikában fogja használni a technológiát a spanyolországi gyárában. Más autógyártók az Egyesült Királyságban, Finnországban és Németországban fogják bevezetni ezt a technológiát. 

 

„Az ABB egyedülálló, a piacon már bizonyított technológiája nagyobb autonómiát és kognitív intelligenciát kínál, és megnyitja az utat a lineáris gyártósoroktól a dinamikus hálózatok felé történő átállás előtt. Az intelligens AMR-ek autonóm módon navigálnak a gyártócellákhoz, menet közben követik a raktárkészletet, és megosztják ezt az információt más robotokkal, miközben biztonságosan együttműködnek a mellettük dolgozó emberekkel” – mondta Marc Segura, az ABB robotikai divíziójának vezetője. „A Sevensense felvásárlásával az ABB a következő generációs AMR-ek piacvezetőjévé válik: vevői számára a Visual SLAM-mel támogatott autonóm mobil robotokat, illetve a robotoktól a gépautomatizálásig terjedő megoldásokat kínál, amelyeknek minden elemét ezen értékteremtő szoftverünk irányítja.” 

 

 

Gregory Hitz, a Sevensense vezérigazgatója elmondta: „Ez egy jelentős mérföldkő közös fejlődésünk útján, mivel a tranzakciónak köszönhetően saját fejlesztésű technológiánkat a piacok és az ipari ágazatok szélesebb körébe tudjuk bevezetni. Az ABB ideális fejlődési keretet biztosít számunkra ahhoz, hogy folytassuk a 3D-s vizuális autonómia sokoldalú platformjának bővítését, amely az automatizált anyagmozgatási és szervizrobotikai iparágak OEM-gyártóit szolgálja ki. Együtt újradefiniáljuk az MI-alapú robotika határait.” 

 

Ez a forradalmian új technológia az AMR-eken messze túlmutató hatással lehet a robotikára, ami nagyobb hatékonyságot, rugalmasságot és pontosságot eredményez a termelésben és az intralogisztikában. A technológiát Sevensense terméknév alatt továbbra is forgalmazni fogják a különböző piaci szegmensekben, köztük az anyagmozgatás, a takarítás és más szervizrobotikai területeken. 

 

 

A Sevensense-szel folytatott együttműködés rávilágít az ABB azon elkötelezettségének sikerére, amely alapján a vállalatcsoport az innovációk következő generációját kívánja támogatni. Az ABB a partneri ökoszisztémáján, valamint a start-up cégekkel és egyetemekkel folytatott együttműködésén keresztül vezető technológiákat fejleszt a globális vállalkozások számára. A Sevensense mintegy 35 alkalmazottja továbbra is a svájci, zürichi irodában fog dolgozni. 

 

________________________

*ABB elemzés

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36