SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

forrás: Prím Online, 2024. április 24. 16:39

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

A Creo által alapított és a Sony által szponzorált, a rövidfilmek számára évente kiírt nagyszabású díjprogram második kiadása a rendkívüli filmes tehetségek előtt nyitja meg a kaput és az egyedi történetmesélők hangját erősíti. Az idei shortlistet 148 ország és terület több mint 5000 filmkészítőjének több mint 8400 filmje közül választották ki, amelyeket a következő hat kategóriában nyújtottak be: Fiction, Non-Fiction, Environment, Animation, Student, és Future Format.

 

A kiválasztott történetek között szerepel egy megható dokumentumfilm két holokauszt-túlélőről, akik 80 év után csodával határos módon újra találkoztak; egy filmes, aki az utolsó megmaradt gibbont keresi Kuala Lumpurban; egy hajléktalan balett-táncos, aki egy életét megváltoztató meghallgatáson vesz részt; egy spontán románc két idegen között, akik földre kényszerülő repülőgépjáratuk miatt találkoztak, és még sok más. A filmkészítés valóban globális perspektíváját képviselve a shortlisten. Ausztrália, Brazília, Kanada, Csehország, Egyiptom, Észtország, Németország, Ghána, Hongkong, India, Malajzia, Mexikó, Nigéria, Dél-Afrika, Thaiföld, az Egyesült Királyság, Uruguay és az Egyesült Államok filmjei szerepelnek.

 

 

A 30 kiválasztott filmkészítőt az Emmy-díjas operatőr, Robert Primes ASC és az ünnepelt ausztrál filmes, Unjoo Moon választotta ki. A zsűrizés második szakaszában Michael Barker és Tom Bernard, a Sony Pictures Classics társalapítói és társelnökei (Call Me By Your Name, The Father, Whiplash); Rob Hardy ASC, BSC, BAFTA-díjas operatőr (Mission: Impossible – Fallout, Ex-Machina, Civil War); Kate Reid BSC, elismert brit operatőr (Game of Thrones, Great Expectations, Silo) választja ki az idei kategória győzteseit, díjazva a kreatív kiválóságot és a narratíva eredeti megközelítését. A zsűrizés mindkét szakaszát a díjnyertes rendező, Justin Chadwick (Mandela: Long Walk to Freedom, The Other Boleyn Girl, Tulip Fever) irányítja.

 

A 30 kiválasztott filmkészítőt Los Angelesbe repítik, ahol 2024. május 28. és 31. között a Sony Pictures Studios Culver Cityben található telephelyén egy négynapos workshop programon vehetnek részt, amelynek csúcspontja a 2024. május 30-i díjátadó ünnepség lesz. A Cary Grant Színházban megrendezett ünnepségen, amelynek házigazdája az Entertainment Tonight műsorvezetője, Denny Directo lesz, bejelentik a hat kategória győztesét, akik pénzjutalomban és felszerelésben részesülnek. Ez a magával ragadó élmény egyedülálló lehetőséget biztosít a filmkészítőknek, hogy kapcsolatot teremtsenek filmes kollégáikkal és a filmszakma vezetőivel, valamint exkluzív betekintést nyerjenek az iparág kulisszái mögé: a Sony Pictures vezetői által vezetett workshopok számos témát érintenek, a legnagyobb operatőrök előadásaitól kezdve a vetítéseken és a kérdezz-feleleken át a tehetségkutató ügynökségekkel való együttműködésig, a legmodernebb technológiák használatáig, a filmzenékig és a zenei jogokig.

 

Justin Chadwick, díjnyertes színházi, televíziós és filmrendező, a zsűri elnöke szerint: „A díjra jelölt új alkotók jelentkezésének színvonala és a díjra jelölt új nevek nemzetközi színvonala lenyűgöző. A 30 kiválasztott filmkészítő által bemutatott nézőpontok sokrétűek és magával ragadóak, szenvedéllyel és hitelességgel töltve. Örömömre szolgál, hogy ismét vezethetem ezt a filmes válogatást; a történetmesélés és a filmes leleményesség vízióját, valamint a filmeseket, akik az iparágunk jövőjét formálják.”

 

Scott Gray, a Creo alapítója és vezérigazgatója szerint: „A Sony Future Filmmaker Awards második alkalommal megrendezett eseményére beérkezett pályázatok kalibere és a kiválasztott filmesek listája kifejezi, hogy milyen kivételes, globális történetek kerülnek bemutatásra az idei eseményen. Hálásak vagyunk a Sony-nak, amiért biztosítja ezt a hihetetlen lehetőséget a feltörekvő filmkészítők számára, és köszönetünket fejezzük ki a nagyra becsült zsűrinek, amely tagjai felbecsülhetetlen szakértelemmel és rálátással járultak hozzá a jelöltek kiválasztásához, akik idén májusban Los Angelesben csatlakozhatnak hozzánk.”

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy napra az anyukák vették át a vezető szerepet a Yettelnél

Határozottság, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség és empátia: ezek a legfőbb vezetői tulajdonságok, melyek édesanyaként is elengedhetetlenek a magyarok szerint – derült ki a Yettel friss, országos, anyák napja alkalmából készített kutatásából. A mobilszolgáltató a vezetői kompetenciákat vetette össze az anyasághoz szükséges képességekkel, és az is kiderült, hogy tízből nyolc válaszadó szerint a gyereknevelés során tanult készségeket a munkavégzésben is lehet kamatoztatni.

2024. május 4. 13:55

Az AI a technológia jövője, a HONOR pedig úttörő benne

A technológia világában mostanában szinte minden a mesterséges intelligenciáról (AI) szól, a hírek egy része pedig riasztó jelleggel csapódik le: sokan munkák elvesztését, emberek által végzett szakmák megszűnését látják benne. 

2024. május 4. 12:14

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első és egyetlen magyar egyetemként írt alá hosszú távú partnerségi megállapodást az Arizona State University-vel (ASU), amely a Center for World University Rankings 2023-2024 szerint a világ legjobb egyetemeinek 1%-ába tartozik.  Ez a partnerség új lehetőségeket biztosít a METU-n tanuló magyar és külföldi hallgatók számára, és a magyar felsőoktatás nemzetközivé válásának következő lépcsőfoka lehet. A megállapodás alapján a METU jogosult használni a logója részeként a „powered by Arizona State University” megnevezést.

2024. május 4. 10:31

Ilyen volt a magyar rádiók zenei repertoárja 2023-ban

Összesen 103 év és kilenc hónapnyi adást sugároztak a magyarországi rádiók 2023. január 1-jétől december 31-ig – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, amely a magyar rádiók 2023-as zenei repertoárját vizsgálta. A teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdolna volt. Az énekesnőt több mint két és félszer annyiszor hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t. A tavalyi év legsikeresebb hazai slágere a ValMartól az Úristen, a külföldiek közül Miley Cyrus Flowers című dala volt.

2024. május 3. 18:05

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

2024. május 3. 16:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55