Saját fejlesztésű elektronikus jegyrendszer az SRS Informatika Kft-től

Henger Attila, 2016. november 29. 11:37

Új elektronikus jegyrendszert mutatott be az SRS Informatika Kft., amely révén a jegyértékesítési rendszere alkalmassá vált a jelenlegi papír alapú jegyértékesítés kiváltására. Ezzel az egyedi fejlesztéssel a BKV már üzemelő pénztárgép rendszere is alkalmassá tehető chip kártyával történő működésre, illetve más  fizetési megoldásokkal történő összeköttetésre.

Közel 7 éve fejleszti és támogatja az SRS Informatika Kft. (SRS) a BKV Zrt. majd a BKK Zrt. által üzemeltetett Pénztárgép Jegyértékesítési Rendszert.

 

Az üzemeltetési tapasztalatok és az időközben felmerült közösségi közlekedési igények alapján a Társaság saját fejlesztésű, új modult készített az üzemelő Pénztárgép Jegyértékesítési Rendszerhez. Az új modul segítségével a jelenleg üzemelő rendszer fokozatosan átállítható - a jelenlegi értékesítési rendszerben található valamennyi menetjegy, bérlet - plasztikkártya alapúra.

 

A fejlesztés a jelenlegi rendszer bővítéseként alkalmas a kártya alapú menetjegyek, bérletek értékesítésére, a felhasználás ellenőrzésére, a kártyák és a jogosultságok ellenőrzésére, a kártyák több féle módon történő feltöltésére, a feltöltések könyvelésére, illetve az egységes integrációra.

 

A kártyákat az utasok feltölthetik a pénztárakban és további bővítést követően akár a jegy automatáknál, az azokra feltöltött egyenleg a központi szerveren tárolódik. A fejlesztés tesztelésre került közösségi közlekedési járműveken elhelyezhető validátorokkal (ellenőrző készülékek), budapesti viszonylatokon való közlekedést szimulálva. A validátorok folyamatos kapcsolatban állnak a központi szerverrel és a kártya érintéssel történő ellenőrzését követően információt adnak az utas számára annak érvényességéről és a felhasználható egyenlegéről.

 

Az SRS által megvalósított fejlesztés részét képező mobil ellenőri applikáció lehetővé teszi a gyors és hatékony ellenőrzést. Az applikáció Android, operációs rendszerrel futó mobilkészülékre letölthető, az installációt követően az alkalmazott NFC képes mobiltelefon alkalmassá válik a chip kártyák leolvasására, illetve a szerverrel történő azonnali kommunikációra, amely valós információt küld az ellenőrök számára az utazási jogosultság státuszáról.

 

Az elvégzett tesztek során a megoldás összekapcsolásra került a járműfedélzeti validátorokkal, amelyek segítségével valamennyi jegyvásárlás, utazás, ellenőrzés során használt funkció sikeresen vizsgázott.

 

Az SRS új modulja a magyar adó-és pénzügyi jogszabálynak megfelelően készült el, a tesztelés során NAV jogszabályoknak megfelelő bizonylatokat állít elő, illetve minden tranzakció a NAV pénztárgépes adóügyi teszt szerverein került rögzítésre.

 

A megoldás 2016. november hónapban bemutatásra került a BKV Zrt. és BKK Zrt. szakemberei részére is.  A kifejlesztett rendszer képes a későbbiekben más kártya alapú rendszerek - pl. turistakártyák, rendezvény belépők - illesztésére, illetve más közlekedési szolgáltatások - közösségi közlekedés - használatának elszámolására is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38