Turla Mosquito – Egyedi programok helyett már az általános eszközök használata dominál

forrás: Prím Online, 2018. május 23. 18:35

A Turla egy hírhedt kémcsoport, amely már legalább tíz éve tevékenykedik. A csoport először még 2008-ban tűnt fel, amikor betört az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának rendszerébe. Azóta már számos további biztonsági incidens elkövetője volt a Turla, amely elsősorban kormányokat és olyan kényes vállalkozásokat támad célzottan, mint például a védelmi megoldásokat fejlesztő cégek.

Az ESET 2018 januárjában megjelent anyaga az első olyan nyilvános elemzés volt, amely a Turla Mosquito elnevezésű kampányáról szólt. Az azóta eltelt idő alatt a kampány továbbra is aktív maradt, a támadók pedig folyamatosan változtatták a taktikájukat, hogy észrevétlenül dolgozhassanak.

 

2018 márciusától kezdődően az ESET szakemberei jelentős változást figyeltek meg a Turla éppen aktuális akciójában: a csoport elkezdte használni a nyílt forráskódú Metasploit-keretrendszert, az egyedi Mosquito hátsó ajtó telepítéséhez. Nem ez volt az első eset, amikor a Turla szabadon elérhető, általános eszközöket használt. A múltban például a csoport olyan nyílt forráskódú jelszólopó programokat is alkalmazott, mint a Mimikatz. Ugyanakkor az ESET szakemberei szerint ez volt az első alkalom, amikor a Turla a Metasploit-ot elsődleges hátsó ajtóként használta, ahelyett, hogy saját eszközeire támaszkodott volna (pl. Skipper). 

 

Mi változott?

Ahogy az ESET korábbi elemzésében is olvasható volt, a Mosquito kampány központjában egy hamis Flash telepítő áll, amely a Turla backdoor programja mellett a hivatalos Flash Playert is telepíti az áldozatok gépére, akik általában kelet-európai nagykövetségek és konzulátusok.

 

A támadás akkor történik, amikor a felhasználó http-n keresztül letölti a Flash telepítőt a get.adobe.com címről. A felhasználó és az Adobe szerverei között zajló hálózati forgalmat megszakítva, a csoport észrevétlen kicseréli a hivatalos telepítőt egy trójai programra.

 

2018. március elején, a Turla tevékenységek rendszeres nyomon követése során, az ESET szakemberei változásokat észleltek a Mosquito akcióban. A korábbi támadások központi eleme egy hamis Flash telepítő volt, amely egy loadert és egy hátsó ajtó programot telepített az áldozatok gépére.  

 

 

Nemrégiben az ESET szakemberei azonban változást észleltek a végső backdoor program telepítésének módjában. A Turla kampánya még mindig egy hamis Flash telepítőre támaszkodik, de ahelyett, hogy a korábbi módon a két rosszindulatú DLL-t közvetlenül telepítené, most elindít egy Metasploit kódot, vagy pedig letölt a Google Drive-tól egy hivatalos Flash-telepítőt. Ezután a shellkód letölt egy Meterpretert, ami egy tipikus Metasploit payload, és amely lehetővé teszi a támadó számára a fertőzött gép távoli vezérlését. Végül a gépre felkerül a Mosquito backdoor program is.

 

 

Az elmúlt hónapokban észlelt változások központjában tehát a Metasploit, egy nyílt forráskódú behatolástesztelő projekt használata áll, amely az egyedi Mosquito backdoor program első állomása. A folyamat jól mutatja a kiberbűnözők eszközhasználatában történő változásokat, amelyek során egyre inkább általános, nyílt forrású, kész megoldásokra támaszkodnak az egyedi fejlesztésű programok helyett.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50