Tévhitek és mítoszok a Cobotokról

forrás: Prím Online, 2020. április 23. 16:59

Az innovatív és jövedelmező teljesítményen kívül a munkavállalók biztonsága egy másik védelemre szoruló terület a gyártási szegmens sikeres működésének érdekében. Bármilyen munkahelyi sérülést vagy betegséget a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően kell kiértékelni és a nagy többletköltségek a vállalatokat terhelik. A kockázatos helyzetek elkerülése érdekében, az ipari robotokat korláttal tartják távol a munkavállalóktól. Az együttműködő robotok teljes mértékben megváltoztatták a szabályokat és lehetővé tették a robotok telepítését a kis - és középvállalati szegmensben anélkül, hogy magasabb biztonsági infrastruktúra magasabb költségeket és értékes helyet igényelne.

A UR cobotok fő versenyelőnyei között szerepel a könnyű használhatóság, a gyors telepíthetőség és az intuitív programozást biztosító felhasználói felület, amely a robotkarokkal való közvetlen fizikai érintkezés révén is megvalósítható. Annak ellenére, hogy a UR cobotok a biztonsági előírásoknak megfelelően az élen járnak, működésükhöz számos mítosz és tévhit kapcsolható.

 

A robotok korlátok nélkül nem biztonságosak 

Ez a legjellemzőbb mítosz, amely a sok cobot sikeres, gyakorlati telepítésének köszönhetően megcáfoltá vált. A Universal Robots cobotjai 17 biztonsági funkciót tartalmaznak, amelyek egyaránt beépítettek és testreszabhatók. A vész- vagy biztonsági leállítás a beépített funkciók közé sorolható, azonban a felhasználó testreszabhatja a robotok sebességét, a tagok forgását, az erőt, a lendületet, az teljesítményt, a megállási időt, a megállási távolságot és más egyéb paramétereket.

 

 

Az együttműködő robotok mindig biztonságosak

Egy másik szélsőséges vélemény, amely nem egyezik a valósággal. A teljes biztonság nem csak egy robotkarra értendő, hanem magába foglalja a hozzá kapcsolódó eszközt is. Ha a robotkar például vágó vagy heggesztő szerszámot használ, vagy potenciálisan veszélyes tárgyakkal dolgozik, akkor természetesen nem lehet biztonságos néhány külső biztonsági előírás nélkül. A piacon folyamatosan növekszik a robotkarhoz csatlakoztatható eszközt gyártó vállalatok portfóliója, amelyek különösen felelősek azok biztonságos működéséért. 

 

A UR azon ügyfelei, akik használják a UR+ programot biztosak lehetnek abban, hogy a UR+ működtető egységeivel igazoltan biztonságos a UR cobot karok alkalmazása. 

 

Minél nagyobb a robot, annál kevésbé együttműködő

Nagyobb teherbírású cobotok kialakításával, mint például a UR16e a 16 kg-os teherbírásával, az elmúlt évben a biztonságos együttműködés az egyik legvitatottabb kérdés lett. Minél nagyobb a robot, annál nagyobb a teherbírása, annál több energiát kell használnia az anyaggal való munkavégzéshez, és annál nagyobb kockázatot jelent üzemeltetői számára. Valójában a fő kérdés nem a robot mérete, hanem egy adott alkalmazás, és biztonsági paraméterek megfelelő testreszabása. A testreszabható paraméterek, amelyek lehetővé teszik a biztonsági szkennerek könnyebb integrálását, az összes e-Series cobot szerves részét képzik, beleértve a legújabb UR16e modellt is. 

 

A biztonsági paraméterek testreszabása túl bonyolult

Általánosságban, a UR rendszerek tanúsítása az ISO 13849 szabványoknak megfelelően a D teljesítményszint alapján történik, és az ISO/TS 15066 által lehetővé válik a telepítés során a kockázatok és a követelmények felmérése. Habár a 42 000 globálisan telepített UR cobot 80%-a külső biztonsági ellenőrzés nélkül tevékenykedik, a Universal Robots mindig javasolja, hogy dolgozzanak ki egy kockázatértékelési programot az adott alkalmazási terület esetén. Az előre meghatározott biztonsági módok használatával a testreszabható paraméterek beállíthatók. 

 

A cobotok veszélyessé válhatnak egy esetleges hekker támadás során

Ez a tévhit inkább okoz szenzációt, mintsem bemutatja a valódi helyzetet. Valójában a UR cobotok nem támadhatók meg olyan módon, hogy lehetőség nyíljon a beépített biztonsági funkciók megváltoztatására vagy kikapcsolására, amelyek MINDIG aktívak maradnak. Abban az esetben, ha jogosulatlan hozzáféréssel megkísérlik megváltoztatni működés közben a biztonsági funkciókat, akkor a cobotok automatikusan leállnak. Annak érdekében, hogy a rendszert újra tudják indítani, szükség van egy emberre a helyszínen, aki bármilyen lehetséges támadást felfedezhet. 

 

Természetesen a cobotoknak meg kell őrizniük bizonyos nyitottságukat, abból a célból, hogy az ügyfelek tudják frissíteni a rendszert, testreszabhasssák az adott alkalmazási paramétereket vagy összekapcsolhassák más eszközökkel az automatizálási megoldások megvalósítása érdekében. Mindenesetre, a cobotokat alapvetően nem úgy tervezték, hogy az interneten keresztül csatlakozzanak, azonban abban az esetben, ha az ügyfelek ragaszkodnak hozzá, hogy online legyenek, akkor a felelőség az informatikai osztályukra hárul. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38