Robotikai világszínvonal Esztergomból

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 21. 10:01

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) globális piacvezetője, a Mobile Industrial Robots (MiR) bejelentette, hogy a Tier 2-es autóipari beszállító TE Connectivity esztergomi gyárában hat MiR200 robotot helyezett üzembe, hogy optimalizálja a belső logisztikát. A MiR robotflotta jelentősen felgyorsította az üzemben naponta előállított több tízmillió passzív elektromos csatlakozó és csatlakozóaljzat, valamint a szükséges nyersanyagok szállítását és ezáltal növelte a termelékenységet. A projekt a két vállalat közt fennálló globális együttműködés részét képezi, melynek célja a TE Connectivity belső anyagmozgatási folyamatainak teljes mértékű automatizálása világszerte.

”A MiR robotok legnagyobb előnye, hogy bárhol képesek navigálni, sínek és padlóra festett jelek nélkül, így a gyártóüzemeink dinamikus környezetéhez igazodva gyorsan átprogramozhatóak” - mondta Roberto Lu, a TE Connectivity technológiai alelnöke. ”Az esztergomi gyár az AMR-programunk egyik legfontosabb helyszíne, ahol kiváló munkát végeznek és értékes tapasztalatokat halmoztak fel.” 

 

 

MiR200-asok támogatják a logisztikát

A hat MiR200-asból álló flotta kétféle feladatkörben dolgozik a gyárban, a MiR Fleet szoftver segítségével az alkalmazottak közvetlenül indíthatnak előre programozható missziókat. Öt AMR alapanyagot és készterméket szállít a raktár és az egyes értékáramok között. A hatodik robot viszont teljesen automatizált körülmények között dolgozik egy speciális, egyedi gyártású felépítménnyel. Egy, az érintett fröccsöntő gép mellett felállított automata csomagolóállás számolja a legyártott késztermékeket, majd ha a tárolórekesz megtelt, magától hívja a robotot. A MiR200-as a misszió részeként felvesz egy üres ládát, kicseréli a telire, majd elszállítja és betárolja a raktárba. Miután a MiR Fleet használatával az alkalmazott beállítja és útjára küldi a robotot, emberi beavatkozásra már egyetlen ponton sincsen szükség. A folyamat egy tervezett automata magasraktári rendszer termelési körülmények között vizsgált prototípusa.

 

 

 

Könnyen telepíthető, egyszerűen üzemeltethető

Az AMR-eken alapuló belső logisztikai folyamatokra való zökkenőmentes átállás után a TE Connectivity jelenleg fejlesztés alatt álló robotikai újdonságokat tesztel. Ilyen például a webkamerákat és gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligenciát felvonultató megoldás, amellyel a robot képes felismerni a környezetében lévő, nem AMR típusú robotokat és elkerülni az ütközést.

 

”Az AMR-ekkel való munka során határozottan kedvező tapasztalatokra tettünk szert.” – értékelt Miszler Gábor, a TE Connectivity Continouos Improvement Analyst munkatársa. „A rendszer könnyen kezelhető, flexibilis és kimondottan üzembiztos, ráadásul gyakorlatilag nincsen karbantartási igénye.” 

 

A MiR-rel való partnerkapcsolat részeként a TE Connectivity egy új gyártórészleget is létrehozott azzal a céllal, hogy a lehető legjobban kiaknázza a robotok képességeit és teljesen automatizálja a belső anyagmozgatást.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38