Már programozási alapismeretekből is lehet ECDL-vizsgát tenni

forrás: Prím Online, 2021. október 28. 14:58

A munkaerőpiac változó igényeire reagálva vezeti be a Neumann Társaság a programozási alapismereteket tartalmazó új ECDL-modulját, amely a világ legnépszerűbb programozási nyelvén, a Pythonon alapul. A másik újdonság, az Online együttműködés modul keretében a távmunka mellett egyre több irodában is sikeresen alkalmazott internetes kollaborációs platformok kezelését sajátíthatják el az érdeklődők.

2021 novemberétől  két hiánypótló modullal bővül a hazai ECDL, vagyis az Európai Számítógép-használói Jogosítvány, az informatikai írástudás nemzetközileg egységes bizonyítványa, amelyet Magyarországon a Neumann Társaság felügyel és koordinál. 

 

Megismerhető a világ legnépszerűbb programozási nyelve

Az algoritmikus gondolkodás képességének megléte manapság egy sor munkakörben előnyt jelent, mivel napjainkban nem válik élesen el az alkalmazói és a programozói ismeretek halmaza, a jövőben pedig óriási előnyt jelent a kreatív, kódolói hozzáállás. Ezt felismerve bővül az ECDL a Kódolási alapismeretek moduljával.

 

Ez a Python programozási nyelven alapul, amely az utóbbi években a világ legnépszerűbb programozási nyelvévé vált, a mintegy két évtizede uralkodó C és Java nyelveket is megelőzve a programozási nyelvek népszerűségének nemzetközi mérőszámaként használt TIOBE-index szerint. Az új modul az algoritmikus gondolkodást fejlesztő gyakorlati feladatokat tartalmaz az algoritmusok tervezésétől egészen a tesztelésig és hibajavításig.

 

A Python egy könnyen elsajátítható nyelv, amelyet adatelemzési, adatvizualizálási feladatokra éppúgy lehet használni, mint online vagy offline alkalmazások fejlesztésére, illetve akár játékok készítésére is. A Python-nyelv alapjainak ismerete nemcsak IT-s, de pénzügyi és tudományos munkakörökben is előny lehet, az új ECDL modul teljesítésével ezt igazolhatják a vizsgázók.

 

 

Elvárás, hogy online is tudjunk kooperálni a kollégákkal

A pandémia alatt egyértelművé vált, hogy iparágtól függetlenül manapság elengedhetetlen a vállalkozásoknál az online kollaborációs eszközök használata. Fontos, hogy a munkatársak ne csupán hatékonyan tudjanak kommunikálni, de a munkájukhoz használt adatokat is képesek legyenek megosztani a többiekkel, illetve maguk is hamar megtalálják a keresett adatokat például egy felhőtárhelyen - szakítva az e-mailben küldözgetett fájlverziók elavult gyakorlatával.

 

Az online együttműködés nemcsak a felhőalapú szolgáltatások használatát jelenti, de azt is, hogy a munkavégzéshez szükséges digitális alkalmazásokat és módszereket egy munkaközösség közösen tudja igénybe venni, hatékony, projektszerű feladatok ellenőrizhető elvégzéséhez is. A legtöbb munkáltatónál lassan követelménnyé válik az online kollaborációra való képesség. Az ehhez nélkülözhetetlen kompetenciák elsajátítása és a szerzett ismeretek bizonyítása válik lehetővé az Online együttműködés modul teljesítésével.

 

“A programozási alapismeretek elérhetővé tétele fontos mérföldkövet jelent a magyarországi ECDL-képzésben: bevezetésével elsősorban arra reagálunk, hogy már a hazai munkaerőpiacon is igény mutatkozik az hagyományos értelemben vett felhasználói ismeretek mellett az ettől eltérő szemléletre, így az algoritmikus gondolkodás képességére még akkor is, ha valaki nem informatikai fejlesztőként kíván elhelyezkedni” - mondta el Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezető igazgatója az új modulok bevezetése kapcsán.

 

Mind a programozási alapismeretek, mind az online együttműködési modult a tavaly bevezetett Sophia automatikus vizsgarendszerben lehet teljesíteni. A rendszer az adott kérdéseket, megoldandó feladatokat véletlenszerűen választja ki az adatbázisából, a feladatok teljesítését követően gyakorlatilag azonnal kiértékeli az eredményeket.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

Ezek az idei kulcstémák a webes és marketing stratégiák terén

Mások mellett Balogh Levente, a Szentkirályi ásványvíz alapítója, Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója is előadást tart az idei Maximum Web és Marketing Konferencián, ahol a résztvevő vállalkozók elsősorban a sikeres cégvezetés és online működés megvalósításához gyűjthetnek hasznos tudást a leghitelesebb példaképektől.

2024. május 14. 14:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36