Mobil napelemekkel és 5G-vel segítik a kutatást a Gemenci természetvédelmi területen

forrás: Prím Online, 2021. november 5. 15:23

Nagy felbontású térkép készül a Duna és mellékágai medréről a folyó gemenci szakaszán. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Területi Vízgazdálkodás Tanszékének szakemberei MultiBeam technológiával mérik fel a hullámtéri ágak és a főmeder mélységváltozását, a hordalék útját. Emellett megfigyelik a talajvíz – és ezzel összefüggésben a növényzet és az állatvilág – változását is. A hiánypótló kutatáshoz elengedhetetlen 5G internetkapcsolatot és a műszerek energiaellátását szolgáló, mérőhajókra szerelhető mobil napelemes rendszert a Huawei Technologies Hungary biztosítja.

A technológia és a természetvédelem fontos összefüggéseire mutat rá az az új projekt, amelyet a Tech4Green konferencián jelentett be a Huawei és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A vállalat napelemekkel és mobilhálózati interneteléréssel segíti az NKE Víztudományi Karának Területi Vízgazdálkodás Tanszéke kutatóinak munkáját. A kutatók jelenleg két, egymástól független, ám a munkájuk végzéséhez mégis szorosan összekapcsolódó problémára találhatnak megoldást az együttműködéssel.

 

 

5G-vel a tűpontos folyómederért

Az egyetem tanszékén jelenleg is folyó kutatás azt vizsgálja, hogyan lehet úgynevezett MutiBeam mederfelmérési technológiát a legújabb kutatások szolgálatába állítani. Ez egy olyan rendszer, ami széles sávban és nagy pontossággal pásztázza le a víz alatti felszínt, centiméter pontossággal meghatározva azt. Ehhez folyamatos, nagy sebességű internetkapcsolat, GPS, és elektromos áram is szükséges. A kapott eredmény lehetőséget ad többek között arra, hogy nyomon kövessék és detektálhassák a mederváltozásokat. Például hogyan változik meg a meder egy-egy árvíz után, vagy hogyan alakulnak át a morfológiai jellemzők a különböző vízhozamtartományokban. Mindemellett egy régóta fennálló hiányt is pótol a kutatás: a szakemberek pontosabb képet kaphatnak a Duna hordalékmozgásáról is. 

 

„A folyók a víz mellett hordalékot is mozgatnak, ami a felvízi vízlépcsők miatt hazánkba nem vagy időszakosan érkezik. A folyó ereje viszont továbbra is megvan ahhoz, hogy hordalékot szállítson, és ha nem tudja magával hozni, akkor felveszi, amit talál, így a hazai szakaszon a legtöbb helyen mélyíti medrét. Ennek a folyamata elég komoly környezeti tényező, amiről már látjuk, hogy van, de még mindig keveset tudunk róla. Ez nagyon messze mutató kutatási téma és fontos is: nagyon sok természetvédelmi vonatkozása van. Például, ha süllyed a meder, egyre kisebb vízállásokkal vezeti le ugyanazt a vízmennyiséget, tehát a környező területekről felszín alatti készletek is a folyóba kerülnek. Egyre mélyebben lesz a talajvíz, más fafajok jelennek meg a természetvédelmi területen, a vízigényes fajok „lentebb” költöznek, átrendeződik egy kicsit minden. Ennek már az élővilág magasabb rendű fajaira is van kihatása. Közvetlen, a lakosságot érintő változás például a parti szűrésű ivóvízkészletekre gyakorlolt hatás. Messze mutat ez a problémakör” – mondta Dr. Keve Gábor, a VTK Területi Vízgazdálkodási Tanszékének Egyetemi docense.

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Területi Vízgazdálkodás Tanszékének szakemberei egyelőre ismerkednek a technológiával, ám máris problémába ütköztek. Az eszköz amellett, hogy áramot fogyaszt, folyamatos és stabil internetkapcsolatot igényel, ami a Gemenci erdő holtágaiban vagy árnyékolt helyeken (hidak alatt) nem mindig működtethető megfelelően. Ha a kapcsolat megszakad, az adat is sérül, ami az utólagos feldolgozás során nem minden esetben javítható. 

 

Az internet folyamatos biztosítása érdekében a HUAWEI Technologies által a partra kihelyezhető, ideiglenes mobilállomás – a tervek szerint egy könnyen és gyorsan szállítható, állványzatra telepíthető 5G-s eszköz – WIFI segítségével továbbítaná a jelet a pár száz méteren belül dolgozó mérőcsónakba. 

 

 

Elektromos hajtás a védett területek nyugalmáért

A szakembereinek emellett az eszközök és a kutatóhajó áramellátásáról is gondoskodnia kell, ami a munkaterület védettsége okán környezetkímélő, könnyű és hordozható kell, hogy legyen. A problémát a megújuló energia biztosításához szükséges berendezések mérete és túlsúlya okozza. Ezt jelenleg akkumulátorokkal és inverterekkel oldják meg, ám számos esetben kényszerülnek a csónakmotor generátora által termelt energiára is, mely nem igazán környezetbarát. A kiemelten védett területeken ezért elektromos motort használnak, de annak kapacitása véges, még a tartalék akkumulátorokkal is csak kevés ideig képes szolgálni a munkavégzést. 

 

A HUAWEI Technologies ezért olyan mobil napelemes rendszert, invertert és akkumulátort biztosít a kutatóknak, amelyek elegendő méretűek az eszközök energiaellátására, valamint kellően mobilak ahhoz, hogy a csónakban menet közben is használhassák azokat. A napelemek mérési időszakon kívül a kutatótáborban szintén fontos feladatokat látnak el, például erről tölthetik majd a hallgatók a telefonjaikat. 

 

„Az együttműködés kiváló példa arra, hogyan segítheti a technológia a környezet védelmét, hiszen a Huawei eszközei nélkül rendkívül nehézkes lenne ezt a hiánypótló kutatást végezni” – mondta Dr. Keve Gábor.

 

„Ez a projekt nemcsak azt szemlélteti, hogy a technológia egyre fontosabb szerepet játszik a környezetvédelem és a fenntarthatóság területén, hanem kiváló példája annak, hogyan segítheti egy iparági szereplő az akadémiai kutatást. Hiszünk abban, hogy mindannyiunk érdeke a kutatói és az ipari szektor együttműködése, a Huawei több magyarországi egyetemmel is átfogó partnerséget alakított ki az elmúlt években” – mondta Gecse Mariann, a Huawei Technologies kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója Magyarországon és a nyugat-balkáni régióban.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38