Fiatal klímahősöket látott vendégül a Microsoft budapesti székháza

forrás: Prím Online, 2022. november 17. 12:38

Fenntartható adatközpontok, mesterséges intelligencia, a zéró kibocsátást támogató eszközök és szolgáltatások, a karbonsemlegesség szolgálatába állított gépi intelligencia, – csak néhány azon témák közül, amelyeket megismerhettek azok a diákok, akik november 15-én látogattak el a Microsoft budapesti székházába az UNICEF Klímahősök “Gyárlátogatás” programjának keretében.

Tartalmas és izgalmas délelőttöt tölthettek a Microsoftnál egy budapesti gimnázium diákjai, ahol betekintést nyerhettek egy átlagos munkanapba, illetve azokba a cég által kínált megoldásokba, amelyek zöldebbé, fenntarthatóbbá, egészségesebbé teszik a mindennapokat, ezzel együtt pedig a munka hatékonyságát is növelik. Szó esett többek között a mesterséges intelligencia használatáról a biodiverzitás megőrzése érdekében, adatközpontokról, amelyek teljes mértékben a fenntarthatóság jegyében működnek, valamint arról is, hogyan segíti a Microsoft az ügyfeleit, hogy fenntarthatóbb módon végezhessék a munkájukat.

 

 

A jövő: karbonsemlegesség, mesterséges intelligencia és a HoloLens 2

 

Szabó Péter, a Microsoft ügyvezető igazgatója üdvözlő szavaiból kiderült, a Microsoft 2020-ban megerősítette vállalásait, amelynek részeként a vállalat az évtized végére karbonsemlegessé teszi a működését, és a körkörösség elve alapján nullára csökkenti hulladékkibocsátását a tudatos anyagválasztás, a gondos tervezés és az újrahasznosítás révén. Mindemellett a Microsoft 2030-ra vízpozitív vállalat lesz, azaz nagyobb mennyiségű tiszta vizet juttat vissza a környezetbe, mint amennyit a működése során felhasznál. Szabó Péter bemutatta a Microsoft legmodernebb adatközpontjának működését is: a létesítmény a fent említett elveknek megfelelően már zéró szén-dioxid- és hulladékkibocsátással működik, és megfelel a vízgazdálkodási célkitűzéseknek is.

 

Kamasinszki Rita, a Microsoft nagyvállalati üzletágának igazgatója azt ismertette gyakorlati példákon keresztül, hogy a Microsoft milyen módon nyújt segítséget ügyfeleinek a fenntartható működésben. A vállalat számos informatikai, pénzügyi, energetikai szolgáltatóval együttműködve olyan, a Microsoft-technológiáin alapuló, testreszabott fenntarthatósági megoldásokat kínál, amelyek az autóipartól a mezőgazdaságon, az ingatlangazdálkodáson át a kiskereskedelemig szinte bármilyen ágazat működését képesek optimalizálni, ezáltal hozzásegítve őket a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

 

Tóth András regionális marketingkommunikációs szakember pedig arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia miként állítható a környezeti fenntarthatóság szolgálatába. Az edge computing és az AI technológiáinak beépítésével a legmagasabb szintre fejleszthető az adatelemzés, a vizualizáció, vagyis az adatok analízise és értelmezése a hatékonyság növelése érdekében, valamint a virtuális modellezés, amelynek segítségével jelentősebb energiafelhasználás nélkül tesztelhetők a különböző munkafolyamatok.

 

Az előadók sorát Baranyi Szabolcs, a felhőmegoldások mérnöke zárta a HoloLens 2 bemutatásával. A HoloLens 2 a Microsoft egyik legfrissebb fejlesztése: a Windows 10 operációs rendszeren futó holografikus szemüveg új távlatokat nyit a munkavégzés terén, hiszen az eszköz viselője a mixed reality (kevert valóság) révén egyszerre láthatja a valós és a virtuális világ elemeit.

 

 

 

Klímakonferencia az ifjú Klímaősöknek

 

„Kreativitás, segíteni akarás, tettvágy – ezek jellemzik azokat a mai fiatalokat, akik reményeink szerint minél nagyobb számban csatlakoznak majd az UNICEF Magyarország kezdeményezéséhez. A Microsoftnál már jó ideje látjuk azt a tendenciát, hogy az iskolapadon túl is egyre több diák mutat érdeklődést a digitális technológia, a kódolás és a mesterséges intelligencia iránt. Reméljük, hogy a Klímahősök programban résztvevő fiatalok bebizonyítják, minden esélyük megvan arra, hogy egyszer majd felnőttként is a technológia legmodernebb eszközeivel dolgoznak a fenntarthatóságért, épp ezért a Microsoft örömmel karolja fel ezeket a tehetségeket” – mondta Szabó Péter, a Microsoft Magyarország igazgatója.

 

A Klímahősök kezdeményezés következő programjaként 2022. november 20-án, a Gyermekjogok Világnapján az UNICEF Fiatal Nagykövetek együttműködésével kerül sor az eddigi legnagyobb, 12-25 év közötti fiataloknak szóló hazai klímavédelmi konferenciára a Telekom székházában. A rendezvényen a környezetvédelemben, a fenntarthatóságban és a klímavédelemben kompetens szakemberek, véleményvezérek interaktív előadásait, kerekasztal-beszélgetéseit tekinthetik meg az érdeklődők. A konferencia házigazdáiként és az egyes előadások moderátoraiként a Fiatal Nagykövetek képviselik majd az ifjú korosztályok hangját az eseményen. A Klímakonferencián a Microsoft részéről Szabó Péter ügyvezető igazgató, Mátrai Zsuzsanna Zsófia, Közép-Kelet Európa kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója és Petra Čiček, a vállalat közép-kelet-európai fenntarthatósági igazgatója vesz részt előadóként.

 

Az UNICEF Klímakonferenciáján a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációt IDE kattintva lehet elvégezni.

 

A Klímakonferenciával kapcsolatos minden tudnivaló és a részletes program az esemény Facebook-oldalán érhető el.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50