A mesterséges intelligencia feltartóztathatatlanul terjed

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 23. 08:24

Dr. Réger József, a Fujitsu magyar származású technológiai vezérigazgató-helyettese az alábbiakban osztja meg gondolatait és tapasztalatait a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

A mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) széles körben vitatott téma, és a jövőben is az marad. A vállalatok számos iparágban kezdik felismerni a benne rejlő értéket, miközben naponta új jelentések táplálják a félelmet, miszerint az AI elveszi az emberek munkáját. A mesterséges intelligencia villámgyors térhódítása és gyakorlati haszna tagadhatatlan. Az Egyesült Királyságban a durhami rendőrség most kezdte meg egy olyan rendszer próbaüzemét, amely az elítélteket alacsony, közepes vagy magas kockázati csoportokba sorolva segíti a rájuk kiszabott büntetés felülvizsgálatát.

 

Tekintve, hogy a mesterséges intelligencia, az automatizáció és a gépi tanulás szinte minden iparágban tágítja a határokat, a vállalatoknak is be kell vezetniük ezt a technológiát, és pozitívan kell hozzáállniuk a változáshoz. Ez a cikk a mesterséges intelligenciáról alkotott percepciót, a technológia gyakorlati hasznosítását és a vállalatok számára reális célokat járja körül.

 

A mesterséges intelligencia pozitív erő, amely forradalmasítja a vállalati működést

Az AI megváltoztatja az üzleti működést, de fontos, hogy a cégvezetők pozitívan és optimistán tekintsenek rá. A  PwC megállapította, hogy a mesterséges intelligencia 14%-kal, azaz 15,7 billió (1012) dollárral fogja növelni a világ GDP-jét a 2016 és 2030 közötti időszakban. A részletes elemzésből kiderült, hogy a mesterséges intelligencia rendkívüli mértékben fokozza az üzleti produktivitást. 2030 távoli időpontnak tűnhet, de az üzleti világnak már most fel kell készülnie a változásra. 

 

Ahogy a mesterséges intelligencia szervesen beépül a napi munkafolyamatokba, egyre nyilvánvalóbbak lesznek az előnyök. Az egyszerű feladatok automatizálása nyomán munkaerő szabadul fel a bonyolultabb és izgalmasabb feladatok elvégzésére. Vegyük például a Berwin Leighton Paisner innovatív ügyvédi irodát. A brit cég újszerű üzleti modellje AI-rendszert alkalmaz bizonyos ingatlanviták kezelésére. A rendszer kinyeri a nyers adatokat, és ellenőrzi, milyen alapvető információkra van szükség a másik félnek szóló hivatalos tájékoztatás elkészítéséhez. A költségmegtakarítás mellett az új modell az időbeni hatékonyság terén is meglepő eredményt hozott: a folyamatok automatizálásával percek alatt elvégezhetőek az emberi munkaerővel heteken át tartó feladatok. A jövőbeni rendszerek pedig ennél jóval átfogóbb feladatok végrehajtására lesznek alkalmasak. 

 

Miközben a különféle típusú vállalatok már fontolóra vették az AI-beruházás végrehajtását, maga a terület gyors ütemben fejlődik, így szinte lehetetlen lépést tartani a változásokkal. A cégvezetőknek inkább a saját vállalatukra érdemes koncentrálniuk, és azt kell elemezniük, hogyan vehetné hasznát a szervezet a mesterséges intelligenciának. 

 

Mire képes az AI jelenleg – és a jövőben 

A mesterséges intelligencia elég széles körben alkalmazható, és a technológia a vártnál gyorsabb ütemben fejlődik. Az adatok rendezésétől kezdve a gyártási folyamatban működő automatizált gépekig az AI képességei elég sokrétűek ahhoz, hogy minden vállalatnak érdemes legyen azonnal beruháznia ezen a területen. 

 

A japán Kawasaki Geological Engineering nemrég bemutatott mesterségesintelligencia-motorunkat, a Zinrait használja a föld alatti víznyelők pontos korai észlelésére és megelőzésére. A technológia mélytanulás segítségével elemzi és dolgozza fel a föld alatti radarberendezésekkel gyűjtött képeket. A megoldás javítja a vállalatok és a kormányzatok számára a működési hatékonyságot, hiszen még azelőtt észlelhetik az útburkolat alatti üregeket, hogy azok láthatóak lennének, és így megakadályozhatják a víznyelők kialakulását. Egy másik fantasztikus példa az a beszédelemző eszköz, amely képes azonosítani az érzelmeket az ügyfelek hívásaiban, lehetővé téve ezzel az ügyintéző számára, hogy az ügyfélnek megfelelő módon alakítsa a beszélgetést. 

 

Látható, hogy a mesterséges intelligencia gyors ütemben fejlődik. Egyelőre a folyamat korai szakaszában tartunk, és a vállalatoknak fel kell ismerniük, hogy csak a mögöttes technológia fejlesztésével tudják kiaknázni az AI valódi előnyeit. Az imagifikáció (az üzleti adatok képpé alakítása) fejlesztése például kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy az adatokat emészthető és a gépi tanulás által is feldolgozható problémákká alakítsuk. Szintén prioritás a számítási teljesítmény gyorsítása, amellyel hatékonyan támogatható a gépi tanulás „betanítási” szakasza.

 

 

Miért érdemes a vállalatoknak már most AI-alapokon tervezniük?

Gyorsan elérkezik a jövő, és a vállalatok nem engedhetik meg magunknak, hogy figyelmen kívül hagyják a mesterséges intelligenciát. A technológia fejlődése gyökeresen átalakítja a vállalati működést, és a mesterséges intelligencia minden iparágra hatással lesz. Csupán az a kérdés, mennyire felkészültek a vállalatok az AI alkalmazására – ehhez pedig már ma meg kell vizsgálniuk a lehetőségeket. Lényeges, hogy a cégek mihamarabb elérjenek a digitális érettség szakaszába, mivel csak jól előkészített digitális üzleti adatok birtokában tudják valóra váltani a mesterséges intelligencia ígéretét. 

 

A mesterséges intelligenciával támogatott, intelligensebb üzleti folyamatok támogatják az üzletvitel fejlődését, és munkaerőt szabadítanak fel az összetettebb feladatok elvégzésére. Minden cég számára a magas szinten képzett munkatársak jelentik a legértékesebb erőforrást. Ezeknek a dolgozóknak a lehető legkevesebb időt szabad ismétlődő, időigényes feladatokkal tölteniük. Az AI-rendszerek hatékonyabban, sőt pontosabban el tudják végezni feladataik a nagy részét vagy egészét. Az a lényeg, hogy behatároljuk, hol tudnak az emberek nagyobb értéket teremteni, és a többi tevékenységet legalább részben gépi tanulással támogassuk. A mesterséges intelligencia így beépül a csapatba, és lehetővé teszi az élő munkaerő számára, hogy az érdemi szakmai feladatokra összpontosítson. 

 

A pénzügyi előnyök nyilvánvalóak. A mesterséges intelligencia nemcsak a hatékonyság terén hoz óriási megtakarítást, hanem a korábban elérhetetlen üzleti képességeket tesz hozzáférhetővé. Javítja a munkahelyi élet minőségét, és a munkával való elégedettség nem csupán az üzleti működést emeli magasabb szintre, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a rutinfeladatok automatizálásával a dolgozók az innovációt állítsák a középpontba. 

 

Egyértelmű, hogy a jövőbeni boldoguláshoz a vállalatoknak már most fel kell készíteniük a szervezetet a mesterséges intelligencia alkalmazására. A sikerhez feltétlenül szükség van a munkaerő képzésére, pénzügyi beruházásra és technológiai szakértők bevonására. Utóbbi főként azért elengedhetetlen, mert a technológia egyre összetettebbé és bonyolultabbá válik, és a cégek számára még lényegesebb, hogy pontosan megértsék, hogyan, hol és miért érdemes AI-megoldásokat alkalmazni. Az AI nem vásárolható meg kulcsrakészen. Sikeres bevezetéséhez mind a mesterséges intelligenciát, mind pedig magát a vállalatot jól kell ismerni.

 

A mesterséges intelligencia ma már megkerülhetetlen 

A mesterséges intelligenciáról és az automatizációról gyakran úgy gondolják, hogy gátolják az üzleti folyamatokat, pedig a lényegük éppen az, hogy az erősen repetitív, időigényes feladatokat segítenek elvégezni. Ha a dolgozókat sikerül felszabadítani az ilyen unalmas tevékenységek alól, akkor fontosabb munkaköri kötelezettségeikre tudnak összpontosítani. Tagadhatatlan, hogy az automatizáció gyors ütemben terjed. Megfelelő felkészüléssel tehermentesíti a munkatársakat, akik így a bonyolultabb üzleti problémák megoldásával foglalkozhatnak. 

 

A vállalatok a digitalizáció ihlette ötletek hasznosításával készülhetnek fel a technológiavezérelt jövőre. Társadalmi vitát kell kezdeményeznünk a mesterséges intelligencia széles körű bevezetésének következményeiről, és meg kell állapodnunk azokban a szabályokban és keretekben, amelyeket társadalmi szinten érvényesíteni kívánunk a mesterséges intelligenciára nézve. Különösen szükség van a minden szintre kiterjedő oktatásra, a meglévő munkaerő átképzésére és egy olyan, általánosan elfogadott keretrendszer kidolgozására, amely gondoskodik róla, hogy a produktívabb működés nyomán magasabb nettó érték szülessen – mind az egyes vállalatok szintjén, mind pedig a társadalom egészében. 

 

A mesterséges intelligencia gyors ütemben fejlődik. Előnyei nyilvánvalóak. A felkészülés hiánya pedig egyértelműen kudarchoz vezet az AI alkalmazásában.

 

Dr. Réger József, technológiai vezérigazgató-helyettes, Fujitsu EMEIA

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38