MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

forrás: Prím Online, 2024. március 12. 19:17

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

Március 9-én a Nyíregyházi Egyetemen rendezték meg a Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) fordulóját: idén már a tizenhetedik alkalommal kerül megrendezésre itthon a diákok részvételével zajló robotikai verseny, amely egyben a nemzetközi szintű RoboCup Junior hivatalos minősítőversenye is. A versenyt, ahogyan az elmúlt években is, két helyszínen tartják: márciusban Nyíregyházán, majd áprilisban Budapesten, eltérő kategóriákban.

 

A nyíregyházi rendezvényen főleg általános- és középiskolás diákok alkotta csapatok mérhették össze tudásukat a robotszínház, robotfoci és menekítési szimuláció versenyszámokban. A Magyar Ifjúsági Robot Kupa nyíregyházi ligáján Nyíregyházáról, Budapestről, Kisvárdáról, Szegedről és Esztárról érkező diákcsapatok vettek részt, közülük öt csapat szerzett minősítést az európai/nemzetközi RoboCup Junior versenyen való részvételre is.

 

 

Robotfestő, robotdinók és cirkuszi robotok

 

Az évről évre egyre több diákot vonzó OnStage, vagyis robotszínház versenykategóriát idén is megrendezték, a First Steps kategóriában egészen kis, óvodás – kisiskolás gyerekek is részt vesznek. A robotszínház célja, hogy a fiatalok által elkészített robotok egy előadást adjanak elő, ami történhet akár tánc, történetmesélés vagy művészeti installáció formájában is, melyben nagy szerepet kap a koreográfia, a robotok és gyerekek közötti, sokszintű kooperáció. Idén kiemelkedően sokféle robottal találkozhatott a közönség: robotdinók, cirkuszi robotok, robot DJ és diszkórobotok szórakoztatták a nézőket. Advanced kategóriában pedig egy „robotfestő” lépett színre: Rick, a festőrobot élőben kommunikált, a mesterséges intelligencia alkalmazásával készült „festményeit” pedig a hasán elhelyezett képernyőn mutatta be.

 

A versenyszámok közül a robotfoci is hagyományosan népszerű, ennek különlegessége, hogy a csapatok a saját maguk által megtervezett, megépített és programozott robotokkal egy másik csapat ellen mérkőznek meg a focipályán. Kezdetben a robotfutball eltérő színű térfeleken zajlott, a robotok csak elektronikus, infravörös fényt kibocsátó labdát tudtak felismerni és terelgetni, és csak egy nagyon kicsi pályán tudtak játszani. Azonban a technológia fejlődésének köszönhetően mára már egy emberi focipályát imitáló, zöld színű terepen is megfelelően szerepelnek, felismerik a felfestéseket és a sárga labdát, betalálnak a kijelölt kapuba.

 

A Rapidly Manufactured Robot Challenge (DEMO) kategóriában négy magyar csapat mérte össze felkészültségét a MIRK2024 Nyíregyháza versenyen. A szimulált menekítési környezetben a robot feladata egy különböző, egyre nehezedő akadályokat tartalmazó pálya bejárása, tárgyak manipulálása, QR kódok olvasása és egyéb vizuális objektumok érzékelése. Ebben a kategóriában nem minősítés, hanem pályázati úton, meghívás alapján vehetnek részt a csapatok a nemzetközi versenyeken.

 

 

A jövő mérnökeit formálják

 

„A jelent és a várható jövő világképét is elemezve, kiemelkedő jelentőségű, hogy a felnövekvő generáció általánosan is képes legyen az automatizált technológiák működését értelmező szemléletre, valamint azok alkalmazásra. A magas technológiai szinten működő junior kutatóprojektek, illetve azok kiemelkedő társadalmi jelentőségű területei, mint a RCJ Rescue, a kapcsolódó ismeretek elsajátítása mellett fontos személyiségformáló hatást is gyakorolhatnak a jövő mérnökeire.” – mondta el Abán Csaba, az NJSZT Robotika Szakosztályának elnöke, a Baptista Szeretetszolgálat robotika oktatója.

 

Simon Béláné tanárnő, a MIRK verseny alapítója – az UNESCO múlt évi Bolyai-emlékév kezdeményezését folytatva – egy Bolyai János matematikus életművét bemutató kamarakiállítást nyitott meg a robotverseny kísérőrendezvényeként. A kiállítás egyben a versenyalapító és a Szepessy Béla Vizuális Kultúra Intézet által kiírt Bolyai művészeti pályázat díjátadója is volt, melyen a nyíregyházi Abigél Művészeti Gimnázium három diákcsapata vehetett át értékes jutalmakat. „Álmaidat ne add fel!” – a versenyalapító Bolyai szellemiségében hangsúlyozta, hogy igazi eredmény csak kitartással, szorgalommal és a „hagyományos gondolkodás határainak feszegetésével” érhető el, jó tanítómesterek nyomában.

 

A Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2024. április 13-án Budapesten folytatódik a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikumban. A versenyen részt vevő csapatok által készített robotok autonóm módon, a junior (U19) korosztály tekintetében jellemző legmagasabb technológiai szinten, emberi beavatkozás nélkül, katasztrófa szimulációs környezetben mentenek áldozatokat. Az idei évben huszonhat csapat közel hetven versenyzője méri majd össze tudását. 2024-ben is négy kategóriában lehet minősítést szerezni a Németországban megrendezett EURCJ-re, illetve két kategóriában a hollandiai RCJ világversenyre is. 

 

A magyar minősítő verseny szakmai színvonalát jelzi, hogy 2023-ban négy hazai Rescue csapat végzett az Európa-bajnokság dobogóján, és egy csapat az RCJ világverseny legeredményesebb európai résztvevőjeként ért el második helyezést. A Baptista Szeretetszolgálat robotika csapatai több, mint egy évtizede képviselik Magyarországot a Rescue kategóriák világversenyeinek élmezőnyében.

 

 

MIRK2024 Nyíregyháza első helyezettek

 

Rapidly Manufactured Robot Challenge: Kókány Corporations (Nyíregyházi SzC Széchenyi István Technikum és Kollégium)

Rescue Simulation CoSpace: Axolotls (Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda)

Rescue Simulation RCJ: SERVERHU.EU (Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda)

OnStage First Steps: RoboTeam Explore (BISB)

OnStage Preliminary: BYTE (SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola)

OnStage Advanced RCJ: HU-MORE-BOT (HU-MORE-BOT TEAM)

Soccer Lightweight Entry: Y (Irinyi Károly Általános Iskola)

Soccer Entry: D-G (Irinyi Károly Általános Iskola)

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50