Újabb Kaszparov sakkparti a számítógép ellen

Tóth Kristóf, 2003. november 9. 08:51
A sakkvilágranglistát vezető Gari Kaszparov jövő héten ismét számítógéppel mérkőzik meg. Az újdonság, hogy most 3D szemüvegen keresztül, egy virtuális sakktáblán fogja lejátszani a partit.
A 40 éves sakkvilágbajnok Kaszparov ellenfele az X3D Fritz lesz, a ma talán legjobb sakkprogram, a Fritz és a virtuális valósággal foglalkozó X3D Technologies szoftvercég termékének ötvözete. A négy menetes mérkőzés kedden kezdődik a New York-i Atlétikai Klubban, a további meccsek időpontja pedig november 13, 16 és 18. A partik hossza maximálisan 7 óra lesz, és a nagyobb sakk-honlapokon folyamatosan figyelni lehet majd.

Kaszparov fején 3D szemüveget viselve fog egy a sakktáblát mutató monitor előtt ülni. A szponzorok szerint a szemüveg realisztikusabbá fogja tenni a tábla képét; az Kaszparov előtt fog lebegni, de persze nem érintheti meg, hogy azon mozgassa a figurákat.

"Még nem tudom a koncentrálásomat mennyiben fogja hátráltatni a virtuális környezet." - nyilatkozta az eseményt népszerűsítő pénteki sajtótájékoztatón Kaszparov. Hogy bonyolítsák a dolgokat, a lépések sem a szokott módon fognak történni: Kaszparov hangosan kimondott szavait egy hangfelismerő program fogja azonosítani, melyet azért egy operátor is ellenőrizni fog, mielőtt véglegesítenék a lépést.

Az X3D Fritz másodpercenként 3 millió lépés kiértékelésére képes, és John Fernandez, az X3D Technologies szakértője szerint az emberek 99,9%-át képes legyőzni. Kaszparov legutóbb februárban játszott gép ellen, és akkor a hatmenetes partit döntetlenre hozta ki az izraeli készítésű Deep Juniur ellen.

Szakértők szerint az azerbajdzsáni születésű Kaszparov az ősi játék legjobb játékosa. A nemzetközi sakkszövetség, a FIDE világranglistán az első helyet foglalja el az orosz Vlagyimir Kramnyik előtt.

Kiemelt hír

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Airpods-tisztítókészlet és új Sandberg headset

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 09:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

legfrissebb programok

FireAlpaca 2.11.19

Az ingyenes grafikai programban bőséges ecsetválasztékkal, jól átlátható menükkel, rétegkezeléssel és további speciális funkciókkal szerkeszthetjük képeinket.

2024. április 26. 17:16

ToDoList 8.3.0.0

Az ingyenes határidőnapló program segít abban, hogy a különböző elvégzendő feladatokat egy helyen nyilvántartsuk, kategorizáljuk, prioritásokat rendeljünk hozzá stb. Megadható a kezdés illetve a befejezés pontos ideje, sőt a megfelelő pillanatban értesítést is kapunk azokról.

2024. április 26. 17:14

TekWiFi 1.6.0.4

Az egyszerű felhasználói felülettel rendelkező praktikus segédprogram lehetővé teszi a vezeték nélküli hálózathoz való csatlakozást és annak gyors diagnosztizálását, valamint különféle részletek megjelenítését.

2024. április 23. 16:19