A HP versenytársainál nagyobb mértékben növelte globális szerverértékesítési árbevételét

forrás Prim Online, 2005. november 29. 13:03
Az IDC ma közzétett, idei harmadik naptári negyedévre vonatkozó adatai szerint a HP minden jelentősebb versenytársánál nagyobb forgalomnövekedést produkált a globális szerverpiacon. A vállalat a három fő operációs rendszert (Windows, Linux és Unix) futtató szerverek eladásából származó árbevételt együttesen illetve külön-külön figyelembe véve egyaránt a globális piac első számú szállítója – az értékesített szerverek több mint 95 százaléka e három rendszer valamelyikét futtatja, és a piaci összforgalom 80 százaléka ilyen modellek eladásából származik.
Emellett a HP az x86-os szerverek, az x86-os blade-szerverek és az Intel Itanium 2 (EPIC)-alapú szerverek szegmensében is erőteljesen (szám szerint 22,7, 64,9 és 74,6 százalékkal) növelte árbevételét 2004 és 2005 harmadik negyedéve között.

Az IDC jelentésének további fontos megállapításai:


Az IBM-et és a Sunt egyaránt megelőzve, összesített UNIX-árbevétel szempontjából a HP lett a piac első számú szállítója. Mind a linuxos szerverek összesített árbevétele, mind pedig eladott darabszáma alapján a HP végzett az élen, az x86-alapú Linux oprendszeres szerverek árbevételét vizsgálva megőrizte, volumenét tekintve pedig visszaszerezte első helyét.

A vállalatnak a Windows szerverek piacán is sikerült megőriznie forgalom és eladott darabszám szerinti első helyét – 2004 és 2005 harmadik negyedéve között az árbevételt tekintve jobban teljesített a piaci átlagnál. A HP-nak sikerült részesedést elhódítania az IBM-től és a Delltől is. E cégeknek zsugorodott az árbevétel alapján számított piacrésze.

Az Itanium 2-alapú HP Integrity szerverek eladott darabszám és forgalom szempontjából egyaránt első helyen állnak a globális piacon, míg az EPIC szerverekből származó árbevétel 74,6 százalékkal nőtt a 2005 harmadik negyedévét megelőző 12 hónapban.

Az x86-os szerverek piacán eladott darabszámot illetve elért árbevételt tekintve is megint a HP volt az első. Árbevétele gyorsabban nőtt a piaci átlagnál, és piaci részesedést hódított el az IBM-től és a Delltől. A HP ProLiant szervercsalád(2) immár 37. negyedéve őrzi piaci részesedés szerinti első helyét ebben a szegmensben.

Az x86-64 alapú szerverek piacán a HP – eladott darabszám és árbevétel szerint is – őrzi első helyét. A ProLiant szervercsalád modelljeiből 24-szer annyit vásároltak, mint a Sun megfelelő modelljeiből. Az AMD Opteron™-alapú szerverek gyorsan bővülő szegmensében a HP az értékesítési volument és az árbevételt tekintve is több mint kétszer akkora növekedést produkált, mint a következő legnagyobb szállító.

Magyarországon a HP a piacét meghaladó mértékben nőtt ezen a területen. Mindenképpen említésre méltó, hogy a HP megtöbbszörözte az x86-64 processzorarchitektúrára épülő szerverek eladásait, köszönhetően az AMD Opteron processzorokkal szerelt modellek különösen jó szereplésének. Külön említést érdemel a Opteron-alapú ProLiant DL585 szerver, amely Intel Xeon-alapú vetélytársait megelőzve az utóbbi időszakban immár hazánk legnépszerűbb négy utas szerverévé vált.
Kulcsszavak: +céginfo szerver HPQ-hu HPQ

Kiemelt hír

Idén is sikerrel zárult a Startup Safari Budapest

Június 10-én vette kezdetét a 2024. évi Startup Safari Budapest, amely másfél napos rendezvényként június 11-én is érdekes programokkal várta az érdeklődőket. Az esemény célja, mint minden évben, idén is az volt, hogy összekapcsolja a startup közösség tagjait, ösztönözze az új innovációkat és támogassa a tudásmegosztást. A rendezvény különleges lehetőséget kínált a résztvevők számára, hogy megismerjék a legfrissebb technológiai fejlesztéseket és üzleti trendeket.

2024. június 13. 10:46

Magyarországra érkezett Krausz Ferenc lézertechnológiája

A Nobel-díjas fizikus által vezetett budapesti központú kutatócég, a Center for Molecular Fingerprinting (CMF) jelentős mérföldkőhöz érkezett: június 17-én felavatta új lézerlaboratóriumát Szegeden, az ELI-ALPS kutatóintézetben. Ennek köszönhetően megkezdődik az innovatív technológia magyarországi használata, ugyanis a CMF tevékenységéhez kapcsolódó lézeres vizsgálatok ezidáig Németországban történtek. 

2024. június 17. 20:07

Sandberg mobilkiegészítők a nyaraláshoz

Manapság egyre több okoskészüléket használunk, melyek töltéséhez külön adapterekre és kábelekre van szükségünk. Ez leginkább utazás során jelenthet problémát, hiszen a töltőadapterek meglepően sok helyet tudnak elfoglalni egy táskában, nem beszélve a laptoptöltők méretéről. A Sandberg ezekre a nehézségekre igyekszik két megoldást is kínálni nagy teljesítményű, kompakt töltőadapterével és 3 az 1-ben vezeték nélküli hordozható töltőjével.

2024. június 17. 18:54

Út a felsőoktatásba: a jövő mérnökei versenyeztek a Széchenyi-egyetemen

A mérnöki hivatásokat élményalapú oktatással népszerűsíti a győri Széchenyi István Egyetem a jövő mérnökeinek szánt előkészítő képzéssel, amelynek elvégzésével a középiskolások intézményi többletpontokat szerezhetnek a felvételihez. A tavaszi szemeszter a napokban az autonóm járművek versenyével zárult, amelyen a diákoknak úgy kellett programozniuk robotjárműveiket, hogy azok a kijelölt pályán, önvezető módon a lehető legmesszebb jussanak.

2024. június 17. 17:01

Sandberg mobilkiegészítők a nyaraláshoz

Manapság egyre több okoskészüléket használunk, melyek töltéséhez külön adapterekre és kábelekre van szükségünk. Ez leginkább utazás során jelenthet problémát, hiszen a töltőadapterek meglepően sok helyet tudnak elfoglalni egy táskában, nem beszélve a laptoptöltők méretéről. A Sandberg ezekre a nehézségekre igyekszik két megoldást is kínálni nagy teljesítményű, kompakt töltőadapterével és 3 az 1-ben vezeték nélküli hordozható töltőjével.

2024. június 17. 16:58

Használni már sokan tudják, de az adatvédelem szintjén csak kevesen értenek az AI-hoz

Egyre több cég alkalmazza a mesterséges intelligenciát, de kevesen mondhatják el, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hazai és nemzetközi, pénzügyi, felügyeleti és adatvédelmi szabályokat szükséges betartaniuk és hogyan alakíthatnak ki egy biztonságos, felkészült környezetet egy AI projekt megvalósulásakor. 

2024. június 17. 12:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

legfrissebb programok

Windows Product Key Viewer 2.00

Az ingyenes segédprogram megjeleníti a telepített Windows termékkulcsot (cd-kulcsot) és más fontos rendszerinformációkat. Ezeket az információkat szöveges fájlba mentheti, másolhatja vagy kinyomtathatja későbbi felhasználás céljából. A Windows termékkulcsával együtt megjeleníti a Windows teljes verzióját, a szervizcsomagokat, a termékazonosítót, a telepítés dátumát és idejét stb.

2024. június 14. 15:47

SSuite File Shredder 2.4.1.2

Az SSuite File Shredder törli és megtisztítja a fájlokat a merevlemezről, USB-memóriakártyáról vagy bármely más memóriaeszközről. A hasznos alkalmazás törlés előtt alapértelmezés szerint legalább 35-ször felülírja a fájlokat véletlenszerű adatokkal, így ezeket az elemeket később már nem lehet megnyitni.

2024. június 12. 18:13

FontViewOK 8.43

A program kilistázza a gépünkre telepített összes betűtípust, valamint azok nevét és elérési útvonalát. A kétpaneles ablakban lehetőségünk van összehasonlítani azokat, módosíthatjuk a hátteret, a betűk színét, méretét, stílusát.

2024. június 12. 18:07