Egyre több károkozó szoftver támadja az Androidot

ATB, 2011. július 13. 08:01

Egyre több káros szoftvert kell eltávolítania a Google-nek az Android Marketről, melyek emeltdíjas SMS-eket küldenek a nevünkben, vagy épp adatainkat lopják le Androidos készülékünkről.

A DroidDream nevű trójai található meg egyre több olyan telepíthető Androidos programban, melyek első ránézésre még úgy is tűnhetnek, hogy megbízható helyről származnak.

A Lookout nevű biztonsági cég fedezte fel néhány, a Marketen is megtalálható programban a DroidDream Light nevű új trójait (a DroidDream egy változatát), melyről azonnal értesítették is a Google-t, így "csak" 1000 és 5000 között maradt a megfertőzött felhasználók száma.

Konkrétan négy ilyen szoftvert találtak a Marketen; a "Quick FallDown", a "Scientific Calculator", a "Bubble Buster" és a "Best Compass and Leveler", ami nem tévesztendő össze a hivatalos alkalmazással, aminek ugyanez a neve, viszont más csomagot telepít fel készülékünkre. A káros szoftver által teelpített file neve "com.gb.CompassLeveler", a hivatalosé "com.gb.compassleveler" - közölte a Lookout.

Az Android felhasználók úgy védekezhetnek a káros szoftverek ellen, ha csak megbízhtaó forrásból származó szoftvereket telepítenek a készülékeikre, illetve figyelik a szoftver készítőjének nevét és a róla érkező visszajelzéseket, valamint ellenőrzik a szoftver telepítésekor felsorolt engedélykéréseket, és csak akkor telepítik az alkalmazást, ha az engedélyek megfelelnek a szoftver céljainak.

A nem Google által üzemeltetett szoftver-piacokon is találtak a napokban újabb kártevőket, figyelmeztetett az Észak-Karolnai Állami Egyetem kutatócsapata. A HippoSMS nevű szoftver emeltdíjas számokra küld SMS-eket, melyekkel rendesen feltornázza a telefonszámlánk, valamint egyből törli is azokat az üzeneteket, melyekben esetleg a szolgáltató figyelmeztetne arra, hogy szerinte túl sok emelt díjas SMS-t küldünk.

A Fortinet nevű cég pedig egy Zitmo nevű szoftverre figyelmeztet minket, amely figyeli az összes beérkező üzenetünket, és amennyiben a bankunktól érkező SMS-t talál, azt továbbítja egy központi számra, mellyel lehetősége nyílik a csalóknak arra, hogy a nevünkben esetleg belépjenek banki alkalmazásainkba.

Összefoglalásként: egyelőre csak olyan szoftvereket telepítsünk a Androidos készülékekre, melyek már egy ideje megtalálhatóak a Marketen, és a felhasználói visszajelzések alapján megbízhatóak.

Kulcsszavak: Android vírus

Kiemelt hír

Először szerzett aranyérmet magyar csapat a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Az idén Szíria által rendezett Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia (IIOT) világversenyt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai nyerték meg a tíz résztvevő csapat közül. A világverseny előkészületeihez is jelentősen hozzájárult Magyarország, hiszen az idei versenyre kiválasztott feladatok kétharmadát magyarok állították össze.

2024. május 16. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

Legfrissebb híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

A dinamizmust tükrözte az idei utazási világkiállítás, az IPW2024, és ezt sugározza a helyszín is: Los Angeles, Kalifornia.  

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

2024. május 18. 12:15

legfrissebb programok

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Password Cracker 4.8.2.567

Elfeledett jelszavaink visszaszerzésében nyújt hathatós segítséget ez az apró és nagyon egyszerűen használható alkalmazás. Csupán a csillagokkal, vagy más karakterekkel kitöltött jelszómező fölé kell húzni az egerünket, és máris láthatjuk az eredményt.

2024. május 18. 17:24

My Mp3 Splitter 3.3.0.0

A felhasználóbarát My MP3 Splitter lehetővé teszi az MP3-as zenék vágását és szerkesztését. A program által készített új fájlnak ugyanaz lesz a hangminősége, mint az eredetinek, hiszen minőségveszteség nélkül tudja elvégezni a rábízott feladatot. Remekül használható telefonos csengőhangok létrehozására is. Az alkalmazás metaadat szerkesztési képességgel is rendelkezik.

2024. május 15. 18:17