A Huawei megoldásával percek alatt észlelhetők a napelemek meghibásodásai

forrás: Prím Online, 2021. július 14. 12:22

A helyszíni vizsgálat körülményessége miatt a napelemek hibái sokáig rejtve maradnak, teljesítményük csökkenése pedig lassítja a zöld beruházások megtérülését. A Huawei Smart I-V Curve Diagnosis távdiagnosztikai megoldása az I-V görbék big data információn és AI modellezésen alapuló intelligens elemzésével orvosolja ezt a problémát. 

A Huawei jól bevált AI Boost Smart I-V Curve Diagnosis görbediagnosztikai megoldását, amely mesterséges intelligenciát (AI) alkalmaz a napenergia rendszerek üzemeltetésére és karbantartására (O&M), a vállalatok 20KTL alatt ingyenesen, afölött éves előfizetéssel, szolgáltatásként használhatják.

 

 

A naperőmű-beruházás maximális megtérülésének legjobb módja, ha a napelemek minél több energiát termelnek. A napelemek állapota 20-30 éves élettartamuk során fokozatosan romlik, és ez energiatermelő képességüket is mérsékli. A TÜV iparági kutatása a 12 GW összkapacitást képviselő fotovoltaikus (PV) erőművek 30 százalékánál tárt fel problémákat, és ezek 50 százalékát a modulok meghibásodására vezette vissza, vagyis a jelenség 1,8 GW teljesítményt érintett. Hasonló eredményre jutott a Mannheimer Insurance AG felmérése is, amely a telepített napelemek 10 százalékánál talált modulhibát. Egy naperőmű teljesítményét nemcsak a napelemek minősége befolyásolja, hanem az is, hogy a hiba diagnosztizálása mennyi időt vesz igénybe. A Huawei távdiagnosztikai megoldása éppen erre az észlelési problémára kínál ideális megoldást.

 

 

A jelleggörbék intelligens elemzésével a Huawei Smart I-V diagnosztikai megoldása percek alatt képes távolról kimutatni a napelemek 14 különböző típusú hibáját, amelyet okozhat többek között a feszültségromlás (PID-hatás), a rétegleválás (EVA delamináció), a cellák és az üvegburkolat repedezése, a hőcsapdák kialakulása, a panelek elszíneződése, és a fémalkatrészek korróziója.

 

 

A napelemek helyszíni ellenőrzése során a lehetséges hibák sokfélesége, és a PV naperőművek nagy kiterjedése és elosztott elhelyezkedése egyaránt megnehezíti a hibák felderítését. Egy működő naperőműben a karbantartó cégek az AC oldali meghibásodásokat jellemzően hatékonyan kezelik – ebben nagy tapasztalattal bírnak világszerte –, a DC oldali, a napelemek oldalán jelentkező hibákat azonban csak manuális ellenőrzéssel tudják feltárni, amely nagyon időigényes. Például egy 100 MW-os naperőmű kézi átvizsgálása általában egy hónapig tart.

 

Az ilyen problémák teljes körű megoldására és a nagyszámú panel hibaelemzésének gyors elvégzésére a Huawei Smart I-V Curve Diagnosis az ajánlott megoldás.

 

 

Míg egy karbantartó a helyszínen egy munkanap alatt a stringek mindössze 1-10 százalékát tudja ellenőrizni, és jelentését ezt követően manuálisan írja meg, a Smart I-V alkalmazás mindössze pár perc alatt szkenneli a stringek 100 százalékát. Egy 100 MW-os teljesítményű PV naperőmű esetében például 15 perc alatt előállítható a részletes jelentés. A Smart I-V mesterséges intelligenciája, amely 14 különböző hibára utaló mintát ismer fel, elemzi a mérési adatokat, összeveti a jelleggörbéket, és automatikusan jelentést készít, amelyben javaslatokat ad a karbantartóknak és üzemeltetőknek az észlelt problémák elhárítására. Az intelligens megoldás további előnye, hogy a távdiagnosztizálás alatt az inverterek zavartalanul működnek.

 

A Huawei Smart I-V Curve Diagnosis okos görbediagnosztikai megoldását a vállalatok szolgáltatásként használhatják. Az éves előfizetés aktiválásához a PV naperőmű nevét és az inverterek szériaszámát (ESN) kell megadni a Huawei helyi viszonteladójának. A távdiagnosztika megkezdéséhez pedig az inverterekhez előfizetett licenceket és a panelek adatait is mindegyik stringhez fel kell tölteni a Huawei FusionSolar monitoring portálra.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38